In relatief korte tijd overlijden vijf meisjes aan de gevolgen van anorexia. Ze kenden elkaar uit een eetstoorniskliniek. Eén van deze meisjes is Nora. Na haar overlijden vraagt haar vader Koos zich af hoe het zover heeft kunnen komen. In dit boek neemt hij je mee in zijn zoektocht naar antwoorden. Daarvoor duikt hij in de geschiedenis van eetstoornissen en vergelijkt de levens- en ziektegeschiedenissen van zeven meisjes. Hij beschrijft hun ervaringen met therapie en gaat in gesprek met familieleden en behandelaren.

Een helder antwoord vindt Koos niet, een eetstoornis blijft iets mysterieus hebben. Wel ontdekt hij dat alle meisjes ambitieus zijn en een hele negatieve kijk op zichzelf hebben. Ook wordt het duidelijk dat de behandeling van eetstoornissen onmogelijkheden kent en dat een opname in een kliniek de ziekte ook kan verergeren, ondanks ieders beste intenties.

De ontdekkingen van de schrijver zijn schrokkend en triest. Hij is op de hoogte van de geniepigheid van een eetstoornis – hij weet de eettrucjes zo te beschrijven dat je je als eetstoornispatiënt betrapt kunt voelen. Al met al is het een goed toegankelijk en overzichtelijk verhaal. Het vergroot je kennis over eetstoornissen en geeft veel stof tot nadenken – er valt nog heel wat te winnen binnen de eetstoorniszorg.

Tekst: Tineke Kuipers

Auteur: Koos Neuvel
Uitgever: Podium B.V. jaar 2019
ISBN: 978-90-575-9986-6
Prijs: € 21,00

 class=
Back To Top