Het bestaan van pro-anorexiawebsites is al jaren bekend, echter kwam er recentelijk een nieuw gevaarlijk fenomeen in het nieuws: pro-anorexia-coaches. Deze coaches bieden ‘hulp’ bij het afvallen aan meisjes met anorexia en zijn vooral actief op openbare fora, het contact vindt vooral plaats via Kik Messenger. De activiteit van pro-anorexia-coaches werd recentelijk onder de aandacht gebracht naar aanleiding van de eerste resultaten van een onderzoek uitgevoerd door het Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel (CKM), GGZ Rivierduinen Eetstoornissen Ursula en Proud2Bme.  

Onderzoek

De onderzoekers plaatsten twee nepprofielen van meisjes met anorexia die hulp zochten bij het afvallen op openbare fora. In korte tijd ontvingen zij hierop 45 reacties van pro-ana coaches, dit bleken vrijwel allemaal mannen te zijn. Meer dan de helft vroeg vrijwel direct, op dwingende wijze, om foto’s, het liefst in ondergoed of naakt, om te ‘bodychecken’. Een aantal bood afvalhulp aan in ruil voor fysieke seks. Vooral met het dwingende karakter van het de vragen naar foto’s spelen de coaches duidelijk in op de kwetsbaarheden en onzekerheden van het meisje. Hoogleraar Eric van Furth: “Pro-ana sluit aan bij de strenge gedachten die deze meisjes hebben over uiterlijk, eten en gewicht. Die beschrijven zelf dat ze zo overgenomen worden door die gedachten, dat ze op zoek gaan naar dit soort hulp. Coaches nemen als het ware die strenge gedachten over en worden de strenge meester op het gebied van hun eetstoornis.”  

Naast het plaatsen van nepprofielen zijn er tot nu toe 60 meisjes, allemaal actief op pro-ana sites of in pro-ana groepen, gevraagd naar hun ervaringen. Hiervan gaf 96 procent aan dat ze gevraagd zijn om foto’s te sturen, vrijwel altijd in ondergoed of naakt. Meer dan de helft van de coaches wilde fysiek afspreken en in zo’n 20 procent van de gevallen vroeg de coach ook seks als bedankje voor het helpen met afvallen, wat in enkele gevallen ook daadwerkelijk tot gedwongen seks tussen een coach en een meisje leidde. Veel van de meisjes spraken in dit onderzoek voor het eerst over hun ervaringen. 

Het onderzoek zal na de zomer worden afgerond. Er volgen dan ook aanbevelingen, bijvoorbeeld over wat politie en justitie kunnen doen om deze meisjes beter te beschermen. 

Heb jij hulp nodig? Neem dan contact op met je huisarts. Anonieme hulp vind je online via Proud2Bme.nl en Chatmetfier.nl of bel naar de Weet Hulplijn via (085) 1304 617. 

Bron: NOSop3 op 31 mei 2019.  

Back To Top