Het laatste nieuws van WEET - juni 2023

Inleiding

Welkom bij de nieuwste editie van onze nieuwsbrief! We kijken met trots terug op een periode vol spannende ontwikkelingen bij WEET. In deze nieuwsbrief delen we graag enkele hoogtepunten met jullie.  

Allereerst willen we de Wereld Eetstoornis Awareness Dag (WEDAD) benoemen. Het was een bijzonder evenement waar we gezamenlijk aandacht hebben gevraagd voor eetstoornissen en het belang van bewustwording hebben benadrukt. We zijn ontzettend dankbaar voor iedereen die heeft deelgenomen en zijn/haar/diens steun heeft betuigd!  

Daarnaast zijn we verheugd te kunnen vertellen dat ons magazine onlangs in een compleet nieuwe stijl is verschenen. Verder in deze nieuwsbrief: Buiske werd geïnterviewd door RTL Ontbijtnieuws, is er progressie in het beleid in YouTube ten opzichte van triggerende content en vragen we jullie om te helpen bij het invullen van enquêtes voor studentes. Ook hebben we nog een nieuwe vacature openstaan.

Veel leesplezier!  

Met vriendelijke groet, 

Buiske, Herman, Inzes, Elise en Eefje                                                                  

In deze nieuwsbrief:

  • World Eating Disorders Action Day: 2 juni 
  • Eetstoornissen tijdens de zomervakantie: Stichting KIEM 
  • RTL Ontbijtnieuws: Buiske interview 
  • Youtube scherpt beleid aan over eetstoornissen 
  • Om van te kotsen: bekentenissen van een boulimia patiënt
  • Enquêtes vanuit studenten: participanten gezocht 
  • Nieuwe Magazine   
  • Vacature 
  • Tip van de maand: Het goddelijke lichaam 
  • Hulplijn WEET 
  • Inloophuizen 
  • Agenda bijeenkomsten leden InterEsse 
  • Ben jij al lid van WEET? 

World Eating Disorders Action Day: 2 juni

Wij blikken terug op een succesvolle 5e editie van WEDAD in Nederland. De WEDAD is sinds dit jaar onderdeel van WEET. 

Het thema van de WEDAD in Nederland was dit jaar ‘Stilstaan bij…’. We hebben met een gevarieerd aanbod aan sprekers en performers aandacht gegeven aan alle eetstoornissen en vormen van eetproblematiek, en ook laten zien dat een eetstoornis meer is dan het gemiddelde beeld dat vaak in de media te zien is. 

Proud2Bme heeft een video-verslag van deze dag gemaakt. Deze vind je hier.

Ook kun je op de instagrampagina (@WEET_Patientenvereniging) een impressie van de dag terugvinden!

Niet alleen in Nederland werden er activiteiten georganiseerd; op deze dag vonden er over de hele wereld activiteiten plaats. Zo’n 200 organisaties vanuit meer dan 45 landen hebben tijdens WEDAD activiteiten georganiseerd of op social media aandacht besteed aan bewustwording. Het gemeenschappelijke doel is het vergroten van het inzicht dat een eetstoornis een ernstige maar behandelbare ziekte is. 

We kijken alweer uit naar de editie van 2024 en hopen je dan te zien!

Even voorstellen: Rolien

Eetstoornissen tijdens de zomervakantie: Stichting KIEM

Mijn naam is Rolien Vergouw-Appel en ben per heden de nieuwe vrijwilligerscoördinator voor stichting WEET. Als ervaringsdeskundige met het hebben van een eetstoornis, wil ik vanaf deze plek een bijdrage leveren om de belangen te behartigen van patiënten, maar ook voor de mensen daaromheen. 

In mijn eigen herstelproces heb ik ervaren dat de rol van familie, vrienden, collega's, mijn man, maar ook mijn kinderen hier een essentiële rol in hebben gespeeld.  

Met mijn jeugdliefde Jasper ben ik getrouwd en samen hebben we twee prachtige zoons; Maes van 11 en Sep van 8 jaar oud. We wonen in Houten waar we met onze hond Pico en kat Bliksem onze vrije tijd graag actief en sportief doorbrengen. We zijn dan ook vaak te vinden in het bos, aan het water, op de skeelers, fiets, of op de ski's.  

Zelf ben ik opgeleid tot docent lichamelijke opvoeding en ben jaren werkzaam geweest in het onderwijs. Nu ben ik me aan het heroriënteren, om te kijken hoe ik mijn passie kan omzetten in een passende baan buiten het bewegingsonderwijs.   

Herstel? Ben je ooit echt volledig herstelt? Een eetstoornis gaat niet over eten en/of bewegen!  

Voor mij was het een coping voor onderliggende trauma's die ik niet had verwerkt. Door deze diep weg te stoppen en een overlevingsstrategie in te zetten in de vorm van mijn eetstoornis, kon ik het aan.  

Pas toen de diepere laag werd aangepakt in mijn behandeling, kwam er een omslag in mijn herstelproces en ben ik nu op het punt dat ik het onder controle heb! Het verleden onder ogen durven zien, en tegelijkertijd beseffen dat ik dat kleine meisje niet meer ben. Ik heb daar mijn lering uit getrokken en ben vanaf dat punt, mezelf opnieuw gaan (her)ontdekken. 

Als ik de eetstoornis loslaat, mijn gevoel van controle en veiligheid niet langer inzet om mezelf te beschermen. Wie ben ik? Wat kan ik?  

Met dank aan Human Concern ben ik gekomen waar ik nu ben. En durf ik steeds meer op mijn eigen gevoel te vertrouwen en ruimte te maken om mezelf te ontwikkelen.  

De stap om te solliciteren op deze functie is daar een voorbeeld van. Met volle overtuiging zet ik mijn schouders onder deze uitdaging en ben ik vastberaden met alle andere vrijwilligers mooie dingen te kunnen neerzetten.  

“Je moet het zelf doen, maar niet alleen” 

Lieve groet,  

Rolien

RTL Ontbijtnieuws: interview met onze voorzitter Buiske

Op vrijdag 2 juni verscheen Buiske bij RTL Ontbijtnieuws, waar ze sprak over de WEDAD en de noodzaak om meer aandacht te vragen voor eetstoornissen. Uit onderzoek van de Gezondheidsraad blijkt dat er een gebrek is aan kennis over dit onderwerp.

Buiske benadrukte dat er in werkelijkheid veel meer mensen zijn die kampen met een eetstoornis dan we momenteel denken. Helaas zijn zij minder zichtbaar, omdat er nog altijd veel schaamte en onwetendheid heerst. Het komt vaak voor dat volwassenen jarenlang met hun eetstoornis rondlopen, zonder de juiste hulp te zoeken. Daarom is het van groot belang dat we ons richten op het vergroten van het bewustzijn omtrent minder bekende eetstoornissen en tegelijkertijd de misvattingen over anorexia en boulimia rechtzetten.

Het doel is om de aandacht te vestigen op het brede spectrum van eetstoornissen en mensen te laten beseffen dat het niet alleen om de stereotiepe beelden gaat die we vaak associëren met deze aandoeningen. Er is een grotere behoefte aan begrip, ondersteuning en toegankelijke hulp voor alle vormen van eetstoornissen.

Mocht je het fragment terug willen kijken, kan dat hier. Vanaf 04:00 komt het onderwerp aanbod. 

YouTube scherpt beleid aan over eetstoornissen

YouTube heeft onlangs het beleid met betrekking tot video's over eetstoornissen aangescherpt. Video's die schadelijk eetgedrag promoten, zoals bewust overgeven, zullen worden verwijderd. Ook video's die een negatieve invloed kunnen hebben op mensen met eetstoornissen worden beperkt in de weergave.

Buiske werd geïnterviewd over deze ontwikkeling. Ze benadrukte dat het aanscherpen van het beleid een belangrijke stap is om de blootstelling aan schadelijke inhoud te verminderen en de geestelijke gezondheid van gebruikers te beschermen. Daarnaast moedigt ze YouTube aan om samen te werken met experts op het gebied van geestelijke gezondheid om ervoor te zorgen dat de richtlijnen effectief zijn en aansluiten bij de behoeften van de gemeenschap.

Deze maatregelen zijn bedoeld om de blootstelling aan schadelijke inhoud te verminderen en de geestelijke gezondheid van gebruikers te beschermen. Het is echter belangrijk dat gebruikers zich bewust blijven van mogelijke negatieve invloeden en een ondersteunend netwerk hebben.

Wil je het gehele artikel lezen? Dat kan hier.

Om van te kotsen: bekentenissen van een boulimia patiënt

“Ik trek de wc door zodra mijn bolle buik een platte vorm heeft aangenomen. De onmeetbare hoeveelheid koekjes en liters ijs spoelen weg. Alsof een wonder is geschied, verdwijnt ook de dichte, zwarte mist die mij al de hele dag omringt.”

 Fleur Gris is geboren en getogen in Zoetermeer. Als klein meisje heeft ze al een passie voor schrijven, die ze op latere leeftijd gebruikt in de strijd tegen haar eetstoornis. 'Om van te kotsen - Bekentenissen van een boulimia patiënt' gaat over boulimia nervosa en is Fleurs persoonlijke overlevingsverhaal. Jarenlang lukte het Fleur zichzelf niet te bevrijden uit een cyclus van eten en braken. Het ging ten koste van haar werk, studie en relaties. Elke cent besteedde ze aan voedsel. 

Toch kwam er een keerpunt na tien jaar ziek zijn. Ze vond een hulpverlener die buiten de lijntjes durfde te kleuren, startte met het slikken van lithium, adopteerde een asielhond en kwam uit de kast. Met dit boek hoopt Fleur een licht te schijnen op de problemen binnen de geestelijke gezondheidszorg waar ze met meerdere diagnoses van het kastje naar de muur werd gestuurd. Ook hoopt ze een stem te zijn voor mensen die in hetzelfde schuitje zitten als zij, met name degene die het niet gered hebben.

Nieuwe magazine verschenen!

Het WEET magazine is weer uit! Dit lentenummer kenmerkt zich door hoopvolle en inspirerende verhalen. Wat heeft mensen ertoe geholpen om de weg naar herstel op te kunnen gaan? Het belang van een juiste diagnose komt aan de orde in een bijdrage van dr. Greta Noordenbos en wordt bevestigd in een ervaringsverhaal van Linda. Het samen opstellen van de behandeldoelen, zoals Lisette Dekker in de rubriek Herstel beschrijft, was voor haar erg zinvol en behulpzaam. De komst van hulphond Willy hielp Ineke om van overleven naar leven te gaan, zoals zij in de rubriek Van de Lezer beschrijft. Dit is maar een kleine greep uit de artikelen. Extra aandacht verdient de vormgeving van het magazine in de nieuwe huisstijl van WEET!

Het magazine wordt 2 à 3 keer per jaar verzonden naar de leden van WEET. Je kunt hier lid worden.

Reacties en ideeën voor komende nummers zijn altijd zeer welkom magazine@weet.info.

Participanten gezocht!

Marit & Floor

Voor onze opleiding is het de bedoeling dat wij een gedragsinterventie opzetten voor patiënten met een eetstoornis. Hiervoor is het voor ons van belang om inzicht te krijgen in wat voor behandeling patiënten nu krijgen en wat zij daar wel/niet prettig aan vinden! Zo kunnen wij onze gedragsinterventie zo goed mogelijk aansluiten op de behoeftes en ervaringen. In de enquête kunt u een aantal vragen verwachten over algemene persoonsgegeven zoals uw leeftijd, woonregio en type eetstoornis. Maar maakt u zich geen zorgen, de enquête is anoniem. Vervolgens worden er vragen gesteld over de behandeling en wat de patiënten daarvan vinden/ vonden. Dit draait puur om de eigen mening en hierin is er dus geen goed of fout. De enquête duurt ongeveer 5 minuten. Hiervoor zijn wij opzoek naar personen die ouder dan 18 zijn en die in behandeling zijn of zijn geweest voor een eetstoornis.

Het is voor ons erg waardevol om zo veel mogelijk respondenten te werven om een reëel inzicht te krijgen in de behandeling.

En dan hebben nog een andere studente: Noa!

Samen met mijn klasgenoot, studenten Voeding en Diëtetiek, ben in bezig met een onderzoek tijdens de module eetstoornissen. In deze module leren wij niet alleen over voeding en eetstoornissen, maar belangrijker; het begrijpen van de doelgroep en ze kunnen helpen. Wij doen onderzoek naar de mate waarin (ex)patiënten met Anorexia Nervosa tevreden zijn over de behandeling die zij hiervoor hebben ondergaan. Het doel van het onderzoek is ontdekken waar de positieve en minder positieve aspecten van de behandeling zitten, zodat het kan bijdragen aan het verbeteren hiervan. Wij hopen ook hierin te kunnen helpen en men er open voor staat om onze enquête in te vullen. 

Het invullen van de enquête is volledig anoniem. Er worden geen persoonlijke gegevens bewaard of gedeeld.  De enquête bestaat uit een aantal vragen en stellingen. De enquête zal ongeveer 5 minuten duren.

 

Nieuwe vacature: Social Media Content Creator

WEET zoekt per juli een enthousiast iemand die de sociale media zou willen bijhouden. Het is een functie op vrijwillige basis die je op een tijd en plaats naar keuze kan vervullen.

Voor deze functie maak je ongeveer 3 posts voor de WEET Instagram en Facebook per week. Deze kun je bijvoorbeeld via Canva maken of met een ander programma dat je fijn vindt werken.

Je krijgt input voor de posts, maar mocht je zelf leuke ideeën hebben is dat zeker welkom.

Lijkt het jou leuk om je bij ons team van ongeveer 40 vrijwilligers te voegen? Mail dan naar bestuur@weet.info

Tip van de maand: Het goddelijke lichaam 

Het nieuwe programma "Goddelijke Lichaam" op NPO 3 biedt een nieuw inzicht in de wereld van orthorexia, een obsessie met gezond eten en een verstoord eetgedrag. Het programma informeert kijkers over de symptomen, gevolgen en behandeling van orthorexia. Het helpt bij het doorbreken van stigma's en moedigt een evenwichtige benadering van gezondheid en welzijn aan. Het doel is om bewustzijn te vergroten en een platform te bieden voor open gesprekken over dit onderwerp.

Hulplijn WEET

De hulplijn is voor iedereen die op de een of andere manier met een eetstoornis te maken heeft (je hebt er zelf last van, je bent ouder, docent, vriend(in), of anders betrokken). Heb je behoefte aan een luisterend oor? Praat met ervaringsdeskundigen via de WEET Hulplijn.

De openingstijden veranderen regelmatig. De actuele dagen en tijden vind je op onze website. Liever op een ander moment bellen? Maak dan een afspraak via hulplijn@weet.info. Alleen de coördinator van de hulplijn leest deze mail en zal samen met jou een andere dag en/of tijdstip plannen.

Inloophuizen

Leontienhuis

Het Leontienhuis is open op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 10:00 –16:30 uur. Aanmelden voor het inloopprogramma, zoals bijvoorbeeld creatief atelier, lunch en yoga is noodzakelijk. Je kunt je aanmelden via de website.

Stichting JIJ

Tijdens vaste inloopdagen staan de ervaringsdeskundige vrijwilligers klaar voor een praatje en/of het bieden van een luisterend oor. Ook organiseren zij wekelijks ontspannende en op herstel gerichte activiteiten, workshops en trainingen. Ook kun je deelnemen aan zelfhulpgroepen met ervaringsdeskundige begeleiders. Meer informatie vind je op de website.

Dalisay Recovery

Dalisay Recovery organiseert iedere eerste en derde zaterdag van de maand een creatieve inloop. Daarnaast is het inloophuis op vrijdagmiddag open van 12:00 – 17:00 uur met de mogelijkheid om mee te lunchen (graag van tevoren aanmelden). Meer informatie vind je op de website.

Realcovery inloophuis

Het Realcovery inloophuis is geopend op vrijdag van 10:00-17:00 uur en iedere tweede zaterdag van de maand van 09:30-12:30 uur (graag van tevoren aanmelden). 

Ook worden er verschillende gespreksgroepen georganiseerd. Je bent van harte welkom! Kijk voor meer informatie op de website.

Agenda bijeenkomsten leden InterEsse*

Online nazorggroep  | Ixta Noa

Datum: Om de week op maandagen

Tijd: 19:30-21:30

Locatie: Online

Ixta Noa heeft een online nazorggroep voor mensen met een eetstoornis. De groep komt om de week online samen op de maandag van 19.30 tot 21.30 uur en wordt begeleid door twee ervaringsdeskundigen met ervaring met een eetstoornis. In de groep kun je vertellen waar je tegenaan loopt en verdere stappen zetten in je herstel. Er zijn geen kosten verbonden aan de groep. De groep vindt plaats via videobellen in het programma van Microsoft teams. Er zitten maximaal 6 deelnemers in de groep.

Voor meer informatie: wilma@ixtanoa.nl

 

Informatiebijeenkomst ouders/naasten | Leontienhuis

Datum: 24 juni 2023

Tijd: 10.00 uur (inloop vanaf 9.30 uur)

Locatie: Het Leontienhuis, Zevenhuizen

Speciaal voor ouders en naasten biedt het Leontienhuis een informatiebijeenkomst waarbij inzicht wordt gegeven in de werking van eetstoornissen en de mogelijkheid om vragen te stellen aan ervaringsdeskundigen. De bijeenkomst vindt plaats in het Leontienhuis en start om 10.00 uur, met inloop vanaf 9.30 uur. Parkeergelegenheid is beschikbaar op ons terrein. Deelname kost € 12,50 per persoon of € 25 per gezin (maximaal 4 personen). Meld je hier aan.

 

Op vakantie met een eetstoornis | Leontienhuis

Datum: 29 juni

Tijd: 14:00-16:00

Locatie: Het Leontienhuis, Zevenhuizen

Speciaal voor ouders en naasten. De zomervakantie komt eraan. Gaan jullie op vakantie? Samen met je kind, zus, broer of andere naaste met een eetstoornis? Dat is best een uitdaging, zo weten ook Alard en Judith uit eigen ervaring. Tijdens deze bijeenkomst delen ze hun ervaring en geven ze nuttige tips! Meld je hier aan.

 

Open dag | Dalisay Recovery

Datum: 17 juni

Tijd: 12:00-17:00

Locatie: Medemblik, Oosterhaven 11

Op zaterdag 17 juni organiseren wij onze jaarlijkse open dag in het inloophuis in Medemblik.

Iedereen die interesse heeft is van harte welkom voor een hapje en drankje, een fotoshoot, een creatieve workshop, een rondleiding of gewoon lekker ontspannen luisteren naar een optreden.

Graag tot dan!

 

Open ochtend | Stichting JIJ 

Datum: 4 juli

Tijd: 10:00-12:00

Locatie: Oostzeedijk Beneden 11, Rotterdam

Gedurende het jaar organiseren we zes inloopochtenden waar je op een laagdrempelige manier gratis kan binnenlopen en deelnemen. Dit is voor mensen die nieuwsgierig zijn over hoe de inloop bij Stichting JIJ eraan toe gaat. Tijdens de inloopochtend ben je welkom om een kijkje te nemen in ons inloophuis. Je kan de sfeer ervaren en aanvoelen of het lidmaatschap van het JIJ-huis iets kan betekenen in jouw fase van herstel.

Tijdens de inloopochtend zijn er altijd twee ervaringsdeskundige aanwezig om te kletsen en je een luisterend oor te bieden. Je mag luisteren, kopje thee drinken, een (creatieve) activiteit doen of er gewoon zijn. Alles is goed.

De inloopochtend is om de maand op dinsdag van 10:00 tot 12:00.

Aanmelden kan via info@stichting-jij.nl. Wel vragen we je om zonder naasten te komen, dit in verband met aanwezigheid van andere leden in het JIJ-huis.

Online workshop voor naasten | Stichting JIJ

Datum: 21 juni, 13 september, 18 oktober & 22 november

Tijd: 19:30

Locatie: Online

Moet ik er nu wel óf niet iets over zeggen?

Moet ik boos worden of juist niet?

Moet ik wel of niet het gesprek aangaan?

En hoe begin ik dan?

Moet ik hulp inschakelen?

Kan ik me er beter niet mee bemoeien of juist wel?

Tijdens de informatiebijeenkomsten is er ruimte voor het stellen van vragen en het uitwisselen van eigen ervaringen. De invulling wordt afgestemd met de aanwezigen. De voorlichting wordt gegeven door iemand die zelf een eetstoornis heeft gehad, samen met iemand die hiermee als naaste de situatie heeft meegemaakt en hiermee heeft leren omgaan. Zij geven tips, adviezen en informatie. Uw privacy wordt gerespecteerd. 

Mailadres om aan te melden: info@stichting-jij.nl.

 

Startgroep: (H)erkenning en inzicht bij beginnende eetproblematiek | Stichting JIJ

Datum: Start in augustus

Tijd: 19:30-21:30

Locatie: Oostzeedijk Berumneden 11, Rotterdam

Dag in en uit bezig zijn met eten, voedsel labelen als ‘goed’ of ‘slecht’, onzekerheid of je sociale leven indelen op basis van je eetgedrag. Dit kan ontzettend in de weg zitten en kunnen signalen zijn voor (beginnende) eetproblematiek. Het herkennen en erkennen van deze problemen is heel belangrijk om er vervolgens vanaf te kunnen komen, maar dit kan ontzettend lastig zijn.

Daarom heeft Stichting JIJ een startgroep, gericht op herkenning en erkenning van eetproblematiek. De startgroep is voor mensen vanaf 18 jaar die (beginnende) eetproblematiek ervaren. Onder begeleiding van twee ervaringsdeskundigen kom je met een groep van maximaal 7 lotgenoten wekelijks samen. In het traject van 20 weken wordt rekening gehouden met jouw behoefte en fase van herstel en geef jij zelf aan welke onderwerpen je wilt bespreken.

De startgroep begint in augustus, tussentijds in- en uitstromen is niet mogelijk.

Meld je aan door een mail te sturen naar info@stichting-jij.nl

 

Kijk voor meer activiteiten van inloophuizen en fora op de agenda van WEET.

*InterEsse is een bundeling van krachten van de verenigingen en stichtingen die zich laagdrempelig inzetten voor steun aan (naasten van) lotgenoten met een eetstoornis. De leden zijn WEET, Ixta Noa, Stichting JIJ, Proud2Bme, het Leontienhuis, Stichting Dalisay Recovery, Realcovery inloophuis en ikookvanmij.nl.

Ben jij al lid van WEET?

Als WEET-lid steun je ons in het uitvoeren van onze kerntaken: informatievoorziening, lotgenotencontact en belangenbehartiging en heb je (via stemrecht op de ALV) invloed op ons beleid. Ook ontvang je als lid 3 keer per jaar ons eigen WEET Magazine.

Het WEET Magazine wordt gemaakt voor én door leden en staat vol interessante artikelen van ervaringsdeskundigen, lotgenoten, ouders, wetenschappers en hulpverleners.

Word snel lid en steun ons!

Volg ons!

Volg ons ook op onze onderstaande socials om zo goed mogelijk op de hoogte te blijven van al het nieuws rondom WEET!

 

{{var:mycontent:""}}