Het laatste nieuws van WEET - maart 2025

Hallo lezers,

Wat fijn dat jullie met een groot aantal geabonneerd zijn op de maandelijkse online nieuwsbrief van WEET om zo op de hoogte te worden gehouden van weetjes op verschillende gebieden van eetstoornissen. Voel je vrij om recente artikelen, nieuwsberichten en/of onderzoeken te delen, dan nemen wij het mee om te kijken of het in de nieuwsbrief kan. Deze berichten kan je mailen naar sandra@weet.info

Voor nu heeft het bestuur besloten dat we de nieuwsbrief eens in de 2 maanden gaan uitbrengen. Dit alles heeft te maken met de tijdslimiet die nodig is om de nieuwsbrief en alles wat erbij komt kijken klaar te hebben voor jullie lezers. We hopen dat jullie met nog steeds zoveel plezier de nieuwsbrief tegemoet zien.

Fijne dag allemaal 

 

In deze nieuwsbrief:

  • Weet wat het weegt
  • Oproep onderzoek
  • WEDAD
  • "Recovery” accounts
  • Voornemens en stijging van BED
  • Handboek ARFID
  • Prikkelgedichtjes
  • Geef jij je op voor een te gekke "zieke”dag?
  • NAE
  • ISA PoWER agenda en voorlichting
  • Het Respijt logeervoorziening
  • Plannen GGZ verbetering van o.a. wachtlijsten
  • Be like a tree

     

WEET wat het weegt 

WEET jij hoe zwaar een eetstoornis weegt?

Weet jij dat iemand met een eetstoornis verschillende posturen kan hebben en dat het gewicht niets zegt over de ernst van een eetstoornis? Dat een eetstoornis niet discrimineert en dat dit iedereen kan overkomen ongeacht gender, leeftijd en/of achtergrond?

Van 24 februari t/m 2 maart jl. vond de Eating Disorder Awareness week (EDAW) plaats met als thema: 'Anyone can be affected by an eating disorder'. In de lijn met dit thema lanceren we vanuit WEET de campagne: WEET jij hoe zwaar een eetstoornis weegt? Hiermee willen we vooroordelen en misvattingen over eetstoornissen weg nemen en meer bewustzijn creëren over wat een eetstoornis met je kan doen.  #weetwathetweegt 

 

Oproep onderzoek

Vanuit de Universiteit Maastricht doet Anna Katerina Dimas (Student Onderzoek Master Klinische Psychologie) Faculteit Psychologie en Neurowetenschappen in verband met haar studie, onderzoek naar de rol van kleding in het herstelproces van eetstoornissen. Dit onderzoek richt zich op de ervaringen van mensen die zichzelf als hersteld beschouwen en onderzoekt hoe kledingkeuzes en -praktijken hun lichaamsbeeld en eet gerelateerde gedachten en gedragingen hebben beïnvloed tijdens hun herstel. 

Gezien het hoge terugvalpercentage en het gebrek aan onderzoek op dit gebied, hoopt ze dat de resultaten van haar studie bijdragen aan een dieper inzicht in lichaamsbeeld en herstelstrategieën. Hiervoor willen ze mensen interviewen die hersteld zijn van een eetstoornis, om hun ervaringen en gedachten over de rol van kleding in hun herstelproces te begrijpen. De bevindingen van dit onderzoek kunnen waardevolle nieuwe inzichten opleveren over het herstelproces, die kunnen worden gebruikt om mensen met een eetstoornis te ondersteunen. Voor meer informatie en/of aanmeldingen kunt u met haar contact opnemen door hier te klikken.

 

WEDAD

Zoals jullie in de vorige nieuwsbrief hebben kunnen lezen is op 31 mei 2025 een nieuwe WEDAD. Deze dag staat in het teken van: WEET dat je krachtig bent. Voor deze dag kunnen wij je hulp goed gebruiken.

Ben jij een performer die zingt, danst, vertelt of iets anders op deze dag wil delen met en voor de ander en wil je een bijdrage leveren aan deze dag? Neem dan contact op met Sophie 

 

"Recovery” accounts

Waarschuwing van recovery accounts op TikTok

Kinderarts A van Bellegem, werkt als kinderarts in het Emma Kinderziekenhuis van het UMC, is gespecialiseerd in Eetstoornissen en spreekt regelmatig kinderen die filmpjes over Anorexia herstel zien op TikTok.

Op TikTok maken jonge meiden video's over hun eetstoornis. Dit doen ze om tips te geven of anderen die hiermee worstelen een hart onder de riem te steken en te helpen om beter te worden. "Jongeren denken dat dit soort accounts helpen, maar het is vaak eigenlijk helemaal niet handig", zegt Annemarie van Bellegem.

"Een eetstoornis is heel competitief", zegt ze. "Je wordt beloond met likes en comments als je heel goed bent in afvallen, sondevoeding krijgen of heel fanatiek bewegen. Dat werkt alleen maar averechts voor het herstel". Hierdoor kan er een competitie gevoel ontwikkelen die dus averechts effect hebben.

Tim Offriga, onderzoeker bij het Leids Universitair Medisch Centrum, noemt social media voor mensen die een eetstoornis hebben gevaarlijk. Hij ziet vaak dat jongeren met een eetstoornis hier binnenkomen met relatief milde klachten. En als ze dan eenmaal door de wachtlijst heen zijn en veel op TikTok naar dit soort video's hebben gekeken, heeft er een verslechtering plaatsgevonden."

Ook is er het risico dat de eetstoornis onderdeel wordt van je identiteit doordat je zo'n account hebt, zegt van Bellegem. "Omdat je continu daar content over plaatst en ermee bezig bent is het onwijs moeilijk om daar weer van af te komen."

Offringa waarschuwt dat juist bij TikTok het bereik vaak groot is en dat ook mensen het zien die er niet specifiek naar op zoek zijn. Daarnaast is het zo dat wanneer je naar bepaalde video's kijkt, je daar meer van krijgt te zien. "En het wordt ook steeds heftiger", zegt Offringa. "Dus je komt heel snel in een negatieve spiraal terecht." (Bronvermelding: NOS) 

 

Voornemens en stijging van BED

Nieuwjaar voornemens en de stijging van BED

Gediplomeerd voedingsdeskundige, eetpsycholoog en auteur Marcelle Rose, ervaart dat voornemens in het nieuwe jaar om gezonder te eten en af te willen vallen meer kwaad dan goed doen. Wat begint als een "goed” plan kan snel ontaarden in een patroon van oncontroleerbare eetbuien. Wat kan leiden tot een schuldgevoel met nog strengere regels. Als BANT- geregistreerde heeft ze met honderden cliënten gewerkt die zich gevangen voelen in deze cyclus en proberen wanhopig de controle terug te krijgen. Voor de vrouwen en mannen die een Eetbuienstoornis hebben kan februari extra triggers geven door de "goede” voornemens die gemaakt zijn in het nieuwe jaar. (Bronvermelding: National World

 

Handboek ARFID

Een handboek voor ARFID

Bijzonder hoogleraar voedings- en eetstoornissen Sandra Mulkens aan de Faculty of Psychology and Neuroscience aan de Universiteit Maastricht publiceert ARFID bij kinderen, jongeren en volwassenen: diagnostiek en behandeling in samenwerking met Renate Neimeijer, Eric Dumont en Diana Kroes.  

Er was nog geen Nederlands boek over de behandeling van ARFID wat betreft diagnostiek en behandeling voor professionals. Ze hopen dat dit boek ervoor kan zorgen dat in de zorg meer kennis is over ARFID zodat patiënten tijdig herkend worden en kunnen worden behandeld. Dit boek is erg gericht op cognitieve gedragstherapie. Echter gaat de behandeling voor kinderen en volwassen op diverse manieren. In het boek staan ook veel van de diagnostische instrumenten die ze gebruiken, zodat behandelaren meteen aan de slag kunnen met het herkennen en helpen van patiënten met ARFID. (Bronvermelding: Maastricht University)  

 

Prikkelgedichtjes

Prikkelgedichtjes

Suuz is een voeler, een denker, een dromer maar vooral een verhalenverteller. Door schrijven nam zij de regie terug op haar eigen leven. Naast het schrijven van gedichten, werkt ze ook als copywriter en als eindredacteur bij een patiëntenorganisatie. Je kan hier prachtige gedichten lezen en/of bestellen voor jezelf of voor een ander. (Bronvermelding: Prikkelgedichtjes
 
 

Geef jij je op voor een te gekke "zieke”dag?

Bij KRO-NCRV komt weer een nieuw seizoen van: De ziekste dag. Weet jij/ben jij iemand (15-30 jaar) die een te gekke "zieke” dag kan gebruiken door bijvoorbeeld zware tijden met zijn/haar/je eigen eetstoornis te ervaren, geef je dan op met een korte tekst over jezelf/degene naar: ziekstedag@kro-ncrv.nl (Bronvermelding: Instagram Niek Roozen)

 

NAE

Op vrijdag 7 maart organiseert de NAE een onderzoekersdag. Dit betreft een bijeenkomst voor onderzoekers die zich o.a. bezighouden met eetstoornissen. Het doel van deze dag is om elkaar beter te informeren over lopend onderzoek, van elkaars resultaten te leren en samenwerking te bevorderen. Daarnaast is het wenselijk om onderzoeksresultaten effectiever te delen met behandelaars en patiënten. Het programma is van 10.00 uur tot 14.00 uur in Utrecht. (Bronvermelding:NAE)

 

ISA PoWER agenda en voorlichting

Bij Isa Power kunnen cliënten op een laagdrempelige manier aan de slag. Ze hebben hun reputatie te danken aan hun effectieve en inspirerende methodes. Het team bestaat uit ervaringsdeskundige coaches die mensen helpen op het gebied van eetstoornissen. Tevens hebben ze de event agenda 2025 voor je klaar staan. Ook kan je bij hen terecht voor een gastles en/of voorlichting. (Bronvermelding: ISA PoWer)

 

Het Respijt logeervoorziening

Het Respijt is een logeervoorziening om even op te laden of op adem te komen voor een korte duur tot maximaal twee weken. Het is gekoppeld aan het praktijkhuis zodat er een korte lijn is voor ondersteuning. Tijdens je verblijf vragen ze je om gebruik te maken van het aanbod in het praktijkhuis. Daar vinden zich gesprekken met ervaringsdeskundigen plaats. Natuurlijk ben je vrij om naar afspraken te gaan zoals (vrijwilligers) werk, school e.d. Het is belangrijk dat je zelfredzaam bent omdat je buiten openingsuren van het praktijkhuis allen verblijft of met andere gasten. Een voorwaarde is wel dat je een woonadres hebt om gebruik van te kunnen maken. Na je aanmelding, wordt een intakegesprek gepand waarbij je iemand uit je netwerk meeneemt. (Bronvermelding: Ixta Noa)
 
 

Plannen GGZ verbetering van o.a. wachtlijsten

Uit de nieuwe cijfers van NZa (Nederlandse Zorgautoriteit) van oktober 2024 blijkt dat ruim 100.000 mensen wachten op geestelijke gezondheidszorg (GGZ). Het is nog steeds noodzakelijk om deze wachtlijst te verkorten. Een groot deel heeft ernstige klachten zoals angst, trauma's en neurologische stoornis. Jaarlijks worden ruim 45.000 meer mensen geholpen en toch groeit het aantal mensen wat hulp nodig heeft. MIND, de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie, Nederlands Instituut van Psychologen en de Nederlandse GGZ hebben samen plannen gemaakt om het doel bij de GGZ de komende 10 jaar te verbeteren. Ook andere partijen worden daarbij betrokken. Ze zetten zich in op flexibele zorg, preventie en vroegtijdige ondersteuning. Ze willen de wachttijden verkorten en beter aan laten sluiten wat iemand nodig heeft. Ook het investeren in het behouden van opleiden van GGZ-professionals is belangrijk om de toenemende vraag de komende jaren aan te kunnen. Met de andere partijen wordt hard gewerkt aan het verbeteren van toegankelijkheid. (Bronvermelding: MIND Platform)

 

Be like a tree

Be like a tree, try to be grounded.

 

Lid worden van WEET? Je ontvangt 2x per jaar het magazine WEET, hebt stemrecht bij de Algemene Ledenvergadering.

Donatie doen aan WEET?  Voor een eenmalige of meerdere financiële bijdrage(n) om onze vereniging te steunen.

Vrijwilliger worden van WEET? Om op een professionele manier je in te zetten voor een krachtige landelijke eetstoornis patiëntenvereniging.

Donateur worden van WEET? Op deze manier kan de Nederlandse Vereniging voor Eetstoornissen (WEET) belangrijke activiteiten ontplooien en/of voortzetten.

 

 

Volg ons!

Volg ons ook op onze onderstaande socials om zo goed mogelijk op de hoogte te blijven van al het nieuws rondom WEET!

{{var:mycontent:""}}