Het laatste nieuws van WEET - januari 2024

Inleiding

Beste allemaal,

De eerste nieuwsbrief van 2024 is hier! Met het aanbreken van het nieuwe jaar brengen we graag een aantal interessante updates  onder jullie aandacht. We lichten de nieuwe stuurgroep K-EET uit, gericht op het bevorderen van vroegsignalering en behandeling van eetstoornissen. Deze stuurgroep richt zich ook op het ontwikkelen, benutten en toegankelijk maken van kennis.

Verder presenteren we enkele oproepen, variërend van onderzoeksverzoeken tot aanvragen voor podcasts. Ook delen we nieuws over nieuwe initiatieven voor het voorkomen van schadelijke content op sociale media. Tot slot werpen we een blik op het recente protest "Laat de GGZ niet door de grond zakken" en leggen we uit wat dit precies inhoudt. Voor meer details en interessante nieuwtjes, lees vooral verder!

Met warme groeten,

Eefje, Buiske en Herman                                           

In deze nieuwsbrief:

  • Nieuwe stuurgroep K-EET
  • Meta Beschermt Jongeren: Shield op Facebook en Instagram
  • Oproep deelname aan podcast
  • ARFID te lijf - Webbinar
  • Hoe gaat het tussen jou en je behandelaar? (I&O Research)
  • Oproep: Mannen en vrouwen gezocht met eetstoornis klachten
  • Laat de ggz niet door de bodem zakken
  • Tip van de maand: ‘’Ik slik mijn depressie weg’’ - Nadia
  • Hulplijn WEET / Stichting JIJ
  • Inloophuizen
  • Agenda bijeenkomsten leden ZIEN (Zelfregie Initiatieven Eetstoornissen Netwerk)
  • Ben jij al lid van WEET?

Nieuwe stuurgroep K-EET

K-EET, het Eetstoornissennetwerk, zet haar missie voort met vastberadenheid en toewijding door te bouwen aan een stevig fundament voor de periode 2023-2026. Onder de noemer "K-EET bouwt door" zet de organisatie in op vroegsignalering, begrip, en effectieve behandeling van eetstoornissen bij kinderen en jongeren.

De missie van K-EET blijft onveranderd: het eerder herkennen, beter begrijpen en vroeger en effectiever behandelen van (potentiële) eetstoornissen bij jonge individuen. De focus ligt op het creëren van een regionaal en landelijk Eetstoornissen Netwerk dat robuust en allesomvattend is.

De stuurgroep van "K-EET bouwt door" neemt het voortouw bij het sturen van de ontwikkelingen. Onder andere maakt Buiske Boone  hiervan deel uit en met betrokken leden zoals Gwen Dieleman, Nicole Becking, Sebastian Cardona Cano, Emma Hornton, Annemarie van Bellegem, Patricia Bos, Monika Scholten, Miranda Fredriks, Rianne Reijs, en Bibi Huskens, worden de bouwstenen van K-EET verder uitgebouwd.

De opdracht van de stuurgroep omvat niet alleen het bevorderen van vroegsignalering en behandeling, maar ook het ontwikkelen, benutten en toegankelijk maken van kennis op het gebied van eetstoornisproblematiek. Daarnaast wordt er koers gezet naar duurzame netwerkzorg, waarbij passende financiering en samenwerking met patiënt- en beroepsorganisaties, aanbieders en andere betrokkenen centraal staan.

Met dank aan de inzet van de oude stuurgroepleden, die nu fungeren als ambassadeurs voor K-EET bouwt door, en aan alle anderen die zich dagelijks op diverse fronten inzetten voor een verbeterde herkenning, begrip en snellere en betere behandeling van kinderen, jongeren en hun naasten die te maken hebben met een eetstoornis. Samen bouwen ze aan een toekomst waarin eetstoornissen effectief worden aangepakt en waarbij de betrokkenheid van alle belanghebbenden centraal staat.

Meta Beschermt Jongeren: Shield op Facebook en Instagram

Meta, het bedrijf achter Facebook en Instagram, zet stappen om jongeren onder de 18 te beschermen tegen schadelijke inhoud, zoals eetstoornissen en zelfdoding. Bij zoekopdrachten naar gevoelige onderwerpen worden jongeren doorverwezen naar professionele hulpinstanties, en berichten over deze onderwerpen van contacten blijven verborgen. Deze aanpak komt voort uit de groeiende wereldwijde bezorgdheid over de mentale gezondheid van jongeren, ondanks eerdere kritiek op Meta's aarzelende reacties.

Deskundigen wijzen op een langetermijndaling in de mentale gezondheid van jongeren, deels toegeschreven aan de druk van sociale media. Buiske (voorzitter WEET), verwelkomt de genomen maatregelen maar benadrukt het belang van nuance. Hoewel het beperken van schadelijke inhoud essentieel is, wijst Boone op de waarde van positieve verhalen en steun op online platforms. De hoop is dat Meta de algoritmes verfijnt, zodat deze ook ruimte bieden voor constructieve en ondersteunende informatie, wat een gebalanceerde benadering zou creëren.

Het hele artikel kun je hier lezen.

Oproep deelname aan podcast "In het hoofd van’’

Stel je voor, dat je kan ervaren wat er gebeurt in het hoofd van iemand anders. Dat proberen we met de podcast ‘In het hoofd van’. In deze podcast kijken we in het hoofd van mensen met mentale problemen, zoals PTSS, ADHD of een psychose. In het nieuwe seizoen maken we een aflevering over eetstoornissen. Daarom zoeken we mensen die een eetstoornis hebben gehad, die met ons in gesprek willen gaan over dit onderwerp. Hiervoor zoeken we naar mensen tussen de 18 en 39 jaar, die goed kunnen vertellen over hoe dit was. Ieder verhaal is goed, dus we zien graag reacties tegemoet! Mail naar myrthe.vanmunster@human.nl

Hoe gaat het tussen jou en je behandelaar?
Onderzoek I&O Research

Hoe een patiënt zich bij de behandelaar voelt en wat de patiënt van de samenwerking vindt, wordt ook wel de behandelrelatie genoemd. Uit onderzoek weten we dat de behandelrelatie invloed heeft op het resultaat van een behandeling in de ggz. Om verbeterpunten voor de behandelrelatie in kaart te brengen is er een enquête voor patiënten. Met de uitkomsten willen we behandelaren en patiënten beter ondersteunen. Vul de enquête hier in 5 minuten in.

Oproep: Mannen en vrouwen gezocht met eetstoornis klachten 

Ben jij veel bezig met jouw lichaam en/of gewicht? Kan zich dat uiten dat in ongecontroleerd eten, lijnen of compenseren.

Wij zijn een groep van acht masterstudenten Klinische Psychologie aan de Universiteit van Tilburg. Aan de hand van onze masterthese hopen wij het vaststellen van een eetstoornis en de effectiviteit van behandelingen in Nederland te verbeteren. Hierbij kunnen wij jouw hulp goed gebruiken. Zou je 15-30 minuten de tijd willen nemen om anoniem een online een vragenlijst in te vullen? Na één week wordt de vragenlijst nogmaals verstuurd en we zouden het fijn vinden als je de vragenlijst dan nog een keer invult. De vragenlijst gaat over eetstoornis- en lichaamsbeeld klachten en de gegevens analyseren we uiteindelijk op groepsniveau.

Dit onderzoek is goedgekeurd door de Medisch Ethische commissie van Universiteit Tilburg (TSB_RP1246). Je kunt hier klikken om toegang te krijgen tot ons onderzoek.

ARFID te lijf - Webinar 

Een webinar over het diagnosticeren van ARFID. Hoe kun je ARFID diagnosticeren en wie mag en kan deze diagnose stellen.

Tijdens deze webinar krijg je informatie over het stellen van een ARFID-diagnose en de hulpmiddelen die hiervoor gebruikt kunnen worden. Deze webinar is geschikt voor patiënten, naasten en zorgprofessionals.

De webinar is gratis te volgen op dinsdagavond 23 januari om 20:30. Lijkt het je interessant om de webinar te volgen en wil je graag de link ontvangen?

Stuur een mailtje naar info@overlevenmetarfid.com en vermeld hierbij even om welke lezing het gaat.

Voor meer informatie over ARFID, kun je gaan naar www.overlevenmetarfid.com

Laat de ggz niet door de bodem zakken  

Op 20 december 2023 hebben verschillende mensen, waaronder patiënten, zorgverleners en belangenbehartigers, samen een dringende oproep gedaan om de geestelijke gezondheidszorg (ggz) in Nederland te verbeteren. De situatie is niet best, met moeizame toegang en een dreigende crisis.

Een nieuw kabinet heeft nu de kans om in het regeerakkoord praktische maatregelen op te nemen voor betere toegankelijkheid van de ggz. Het is essentieel om op tijd de juiste zorg te bieden aan mensen met psychische aandoeningen, genoeg goed opgeleide zorgverleners te hebben en hen te laten focussen op behandeling in plaats van administratieve rompslomp.

De stijging van mensen met mentale klachten (53% van 2009 tot 2021) bij een beperkte budgetgroei (11%) laat zien dat actie nodig is. Met meer dan 80.000 mensen op wachtlijsten, variërend van maanden tot zelfs twee jaar voor bepaalde behandelingen, is de capaciteit simpelweg niet genoeg.

Het tekort aan personeel, de administratieve last voor zorgverleners en de hoge werkdruk zijn zorgwekkend. Als er niets verandert, kunnen de vacatures in de ggz-sector in 2030 stijgen tot 11.200, wat veel meer is dan nu al openstaat.

Financiële tekorten bij ggz-instellingen, waarbij een derde in de rode cijfers zit, zorgen voor extra druk. Het risico is dat het aanbod in de ggz krimpt, wat de toegankelijkheid verder belemmert.

Om deze problemen aan te pakken, hebben betrokken organisaties een brief aan de informateur gestuurd met concrete oplossingen. Een nieuw kabinet kan samen met de sector maatregelen nemen om de toegankelijkheid van de ggz te verbeteren. Investeringen in mentale gezondheid, het aantrekkelijker maken van de sector voor werknemers en een solide zorgstelsel met betere financiering zijn de sleutel. De brief benadrukt de dringende behoefte aan actie om te voorkomen dat de ggz ontoegankelijk wordt en pleit voor doortastend beleid in het nieuwe regeerakkoord.

Tip van de maand: ‘’Ik slik mijn depressie weg’’ - Nadia

In de talkshow Nadia werd uitgebreid gesproken over het gebruik van antidepressiva, waarbij zowel voor- als tegenstanders hun ervaringen deelden. Een kwart van de Nederlandse bevolking krijgt ooit te maken met een depressie, wat heeft geleid tot een toename van het gebruik van antidepressiva in alle leeftijdsgroepen. Peter, aanwezig in de studio, deelde zijn positieve ervaring met antidepressiva, waarbij hij aangaf dat de medicatie hielp om de scherpe randjes van zijn ernstige depressie weg te nemen.

Deskundigen, waaronder psychiaters Floortje Schepers en Eric Ruhé, deelden hun inzichten. Schepers benadrukte dat het onderdrukken van symptomen niet de oplossing is voor depressie, en dat het ontstaat uit een complexe samenstelling van factoren. Ruhé pleitte voor een combinatiebehandeling van medicatie en therapie.

Verschillende ervaringsdeskundigen kwamen aan het woord, waaronder Carmen, die op haar vijftiende anorexia had en antidepressiva voorgeschreven kreeg. Na vijf jaar besloot ze te stoppen met de medicatie en voelt zich nu, zeven maanden later, heel goed. Deze specifieke ervaring benadrukt de individuele variabiliteit in de impact van antidepressiva en onderstreept het belang van zorgvuldige evaluatie en aanpassing van de behandeling.

De discussie ging verder naar de toepassing van antidepressiva bij jongeren onder de 18, waarbij psychiater Scheepers waarschuwde voor mogelijke negatieve effecten en benadrukte dat er andere behandelopties beschikbaar zijn. Ruhé benadrukte echter de potentieel levensreddende rol van antidepressiva bij depressie, mits begeleid en geëvalueerd door professionals.

Wil je deze aflevering terugkijken? Dat kan hier.

Telefonische hulplijn WEET samengevoegd met hulplijn Stichting JIJ

Vanaf 01-12-2023 is de Telefonische Hulplijn van WEET  samengevoegd met het Informatie, Advies en Steunpunt (IAS) van Stichting JIJ.

De uitvoering en coördinatie wordt gedaan door Stichting JIJ.

Het IAS bestaat uit een Open Spreekuur, Gesprek op afspraak, Telefonisch spreekuur of chat en email contact.

Meer informatie over contactmogelijkheden is te vinden op de website van Stichting JIJ https://stichting-jij.nl/ias/

De telefonische Hulplijn van WEET is vanaf 01-12-2023 gesloten

Inloophuizen 

Leontienhuis
Het Leontienhuis is open op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 10:00 –16:30 uur. Aanmelden voor het inloopprogramma, zoals bijvoorbeeld creatief atelier, lunch en yoga is noodzakelijk. Je kunt je aanmelden via de website.
Locatie: Zevenhuizen  

Stichting JIJ
Tijdens vaste inloopdagen staan de ervaringsdeskundige vrijwilligers klaar voor een praatje en/of het bieden van een luisterend oor. Ook organiseren zij wekelijks ontspannende en op herstel gerichte activiteiten, workshops en trainingen. Ook kun je deelnemen aan zelfhulpgroepen met ervaringsdeskundige begeleiders. Meer informatie vind je op de website.
Locatie: Rotterdam

Dalisay Recovery
Dalisay Recovery heeft op dit moment drie locaties waar ze diverse activiteiten aanbieden.
De eerste locatie bevindt zich in het Inloophuis Medemblik, waar ze elke vrijdag van 12:00 tot 17:00 uur geopend zijn. Hier worden gezamenlijke lunches en activiteiten georganiseerd.
In Hoorn verzorgen ze herstelgerichte workshops op de eerste en derde zaterdag van elke maand in samenwerking met Hoofdzaak. De derde locatie is in Warmenhuizen, waar ze op dinsdag en donderdagmiddag tussen 13:00 en 17:00 uur open zijn. Hier vinden ook activiteiten en workshops plaats. Raadpleeg de website van Dalisay Recovery voor actuele informatie.
Locatie: Medemblik, Hoorn en Wamenhuizen

Realcovery inloophuis
Het Realcovery inloophuis is geopend op vrijdag van 10:00-17:00 uur en iedere tweede zaterdag van de maand van 09:30-12:30 uur (graag van tevoren aanmelden). Ook worden er verschillende gespreksgroepen georganiseerd. Je bent van harte welkom! Kijk voor meer informatie op de website.
Locatie: Weerselo

Praktijkhuis Inspiration
Bij Praktijkhuis Inspiration ben je van harte welkom om te ZIJN wie je bent. Binnen het praktijkhuis creëren we met elkaar een warme en veilige plek om samen te werken aan herstel. We bieden diverse activiteiten aan. Je bent geheel vrij om hieraan deel te nemen, maar je kunt ook gezellig in de woonkamer op de bank ploffen, werken op je laptop (aan studie), of aankloppen voor een gesprekje met één van onze Inspirators. Binnen het praktijkhuis ben je hartelijk welkom in welke fase je ook zit.  
Locatie: Hoofddorp

Ixta Noa
Ixta Noa is een organisatie voor en door mensen met ervaring in psychische kwetsbaarheid. Ze streven naar herstel en betekenisvolle bijdragen aan de gemeenschap. Met specifieke activiteiten ondersteunen ze ook mensen met een eetstoornis. Ervaringsdeskundige medewerkers creëren een inclusieve en veilige omgeving. De specifieke activiteiten en bijeenkomsten kunnen variëren per locatie.
Locaties: Enschede, Groningen, Harderwijk, Leeuwarden, Nijmegen, Westerkwartier, en Zutphen.

Stichting Kiem
Stichting Kiem zet zich in om de impact van eetstoornissen te minimaliseren. De stichting richt zich middels haar kernprogramma’s op kennisbevordering onder naasten, scholen en professionals. Ook beoogt Stichting Kiem het werkveld te versterken en te verbinden, bewustwording in de samenleving te vergroten en het werkveld, patiënten en naasten van goede en inhoudelijke informatie te voorzien. Stichting Kiem organiseert gratis ouderbijeenkomsten EHBE voor ouders van kinderen in de voorfase van eetstoornissen, en biedt ook trainingen en workshops op scholen aan. Het initiatief ondersteunt ouders en vergroot bewustzijn over eetstoornissen.

Agenda bijeenkomsten leden ZIEN (Zelfregie Initiatieven Eetstoornissen Netwerk)*

Let op! Onderstaande data/tijden kunnen wijzigen. Controleer altijd de website van het inloophuis voor de laatste updates.  

Online nazorggroep  | Ixta Noa 
Datum: Om de week op maandagen 
Tijd: 19:30-21:30 
Locatie: Online 
Ixta Noa heeft een online nazorggroep voor mensen met een eetstoornis. De groep komt om de week online samen op de maandag van 19.30 tot 21.30 uur en wordt begeleid door twee ervaringsdeskundigen met ervaring met een eetstoornis. In de groep kun je vertellen waar je tegenaan loopt en verdere stappen zetten in je herstel. Er zijn geen kosten verbonden aan de groep. De groep vindt plaats via videobellen in het programma van Microsoft teams. Er zitten maximaal 6 deelnemers in de groep. 
Voor meer informatie: wilma@ixtanoa.nl

Lunch en inloop moment voor mensen met eetproblematiek | Ixta Noa Groningen 
Datum: Iedere dinsdag 
Tijd: 12:30 
Lunch: 12.30 tot 13.00 uur 
Nabespreken: 13.00 tot 13.15 uur 
Inloopmoment: 13.30 tot 15.00 uur 
Locatie: Schuitendiep 39, 9711 RB Groningen

Bij Ixta Noa Groningen organiseren we lunch & inloop momenten voor mensen met eetproblematiek.Het doel van deze bijeenkomsten kan zijn:

In een veilige omgeving stappen zetten in je herstel;

  • Ter overbrugging van wachttijd voor therapie. Verder afzakken voorkomen;
  • Om je reeds herstelde eetpatroon te kunnen blijven vasthouden;
  • Je gesteund voelen door ervaringsdeskundigen die weten hoe het is.
  • Voor wie:

Om een veilige omgeving te creëren voor de doelgroep is het belangrijk dat je voldoet aan één van onderstaande criteria:

  • Bekend met eetstoornis problematiek;
  • Daarbij al enige (professionele) hulp hebben gehad óf
  • Wachtende op (professionele) hulp óf
  • Reeds in behandeling bij een hulpinstantie

Kookavond | Praktijkhuis Inspiration
Datum: 17 en 31 januari
Tijd: 15:30 - 20:00
Locatie: Opaallaan 1180, Hoofddorp  

Om de twee weken organiseren wij een kookavond op woensdagavond! We bedenken samen een menu (recepten welkom!), doen hiervoor met de groep boodschappen, bereiden de maaltijd met elkaar voor en dekken de tafel feestelijk.

Onze coördinator gastvrouwen, Brenda, begeleidt de kookavonden en is zelf een fantastische kook-ster. Wel graag van tevoren aanmelden. Voel je welkom!

Programma:
15:30-16:00 uur Recept verzinnen en boodschappenlijst opstellen
16:00-17:30 uur Boodschappen doen
17:30-20:00 uur Koken en eten

Open dag | Stichting JIJ
Datum: 10 februari
Tijd: 10:00-14:00
Locatie: Stichting JIJ huis: Oostzeedijk Beneden 11, Rotterdam

Wat kun je verwachten van een open dag?
Tijdens een open dag kun je een kijkje nemen in het JIJ-huis van Stichting JIJ. Sluit aan bij een rondleiding, luister naar verhalen van anderen en/of ga een persoonlijk gesprek aan onder het genot van een kop koffie of thee. Onze ervaringsdeskundigen* geven informatie en advies over eetproblematiek, de fases van herstel en (de juiste weg naar) ondersteuning hierin. Ook vertellen zij met liefde meer over hun eigen ervaringen op dit vlak.

Lezing of workshop
Tijdens de open dag vindt er vaak een lezing of workshop plaats. Wij houden jullie via onze socials op de hoogte van ons programma. Lukt het je niet om een open dag bij te wonen in 2023? Bekijk dan hier de andere mogelijkheden tot kennismaking.

Ook naasten (zoals gezins- of familieleden, vrienden en buren) zijn welkom op de open dag in het JIJ-huis.  

Aanmelden voor de activiteiten kan hier.  

Kijk voor meer activiteiten van inloophuizen en fora op de agenda van WEET.

* ZIEN (Zelfregie Initiatieven Eetstoornissen Netwerk) is een bundeling van krachten van de verenigingen en stichtingen die zich laagdrempelig inzetten voor steun aan (naasten van) lotgenoten met een eetstoornis. De leden zijn Stichting JIJ, het Leontienhuis, Stichting Dalisay Recovery, Realcovery inloophuis, Praktijkhuis Inspiration en Stichting Kiem.

Ben jij al lid van WEET?

Als WEET-lid steun je ons in het uitvoeren van onze kerntaken: informatievoorziening, lotgenotencontact en belangenbehartiging en heb je (via stemrecht op de ALV) invloed op ons beleid. Ook ontvang je als lid 3 keer per jaar ons eigen WEET Magazine.

Het WEET Magazine wordt gemaakt voor én door leden en staat vol interessante artikelen van ervaringsdeskundigen, lotgenoten, ouders, wetenschappers en hulpverleners.

Word snel lid en steun ons!

Volg ons!

Volg ons ook op onze onderstaande socials om zo goed mogelijk op de hoogte te blijven van al het nieuws rondom WEET!

 

{{var:mycontent:""}}