Het laatste nieuws van WEET - april  2023

Inleiding

Lieve allemaal,

De lente staat weer voor de deur en dat betekent dat we weer kunnen genieten van het zonnetje! Met de stijgende temperaturen en het zonnetje dat steeds vaker tevoorschijn komt, lijkt het erop dat we eindelijk afscheid kunnen nemen van de lange, donkere winterdagen. In deze nieuwsbrief van de maand april blikken we onder andere terug op de Algemene Ledenvergadering van 23 maart en stellen we graag Laura Baeten, de nieuwe mediaspecialist voor WEET en de NAE aan jullie voor. Verder zoeken we nog deelnemers voor het project ‘Samen de eetstoornis aanpakken’ en delen we een artikel over een eetstoornis en meedoen aan de Ramadan. Kortom, weer genoeg interessante onderwerpen deze maand. 

 

Veel leesplezier!

Buiske, Herman, Inez, Elise en Eefje

In deze nieuwsbrief:

  • Terugblik ALV: 23 maart 
  • Voorstellen Laura Baeten 
  • Deelnemers gezocht ‘’Samen de eetstoornis aanpakken’’ 
  • Artikel CNN: Ramadan en eetstoornissen 
  • Tip van de maand: Podcast Danielle van Kay 
  • Deel je verhaal: MIND GGZ 
  • Hulplijn WEET 
  • Inloophuizen 
  • Agenda bijeenkomsten leden InterEsse 
  • Ben jij al lid van WEET? 

Terugblik ALV: 23 maart

Op 23 maart heeft de Algemene Ledenvergadering van WEET plaatsgevonden. Tijdens de ALV zijn  o.a. de jaarrekeningen van 2021 en 2022 en het jaarplan voor 2023 besproken. Herman den Dulk is officieel benoemd als penningmeester van WEET.

Meer informatie over de ALV kun je terugvinden op onze website.

Voorstellen: Laura Baeten 

Dat ik uitgerekend tijdens Eating Disorder Awareness Week startte als mediaspecialist bij WEET en de NAE voelde wel heel erg voorbestemd! Vanuit deze rol zal ik me inzetten voor een realistisch en gevarieerd beeld van eetstoornissen in de media, want we horen nog veel te vaak vooral het standaardverhaal. 

Dit doel ligt me na aan het hart: ik ben zelf ook ervaringsdeskundige. Mijn naam is Laura Baeten, ik ben 31 jaar en ik ben voor mijn gevoel 95% hersteld (getting there!). In mijn herstel zocht ik steun in ervaringsverhalen, maar vond ik vaak een narratief waar ik me niet in herkende. Daarom schreef ik in 2011-2012 zelf anonieme columns voor Ze.nl in de hoop een ander en vooral realistisch en herkenbaar geluid te bieden. Later heb ik ook nog een Engelstalig platform opgezet met verhalen over body image, voor en door mensen die weten hoe het is.

Niet alleen op het web, maar ook daarbuiten zet ik me in als ervaringsdeskundige. Zo ben ik yogadocent en geef ik een vorm van yoga die zich richt op feeling it instead of thinking it – dat is een van de meest waardevolle lessen in mijn eigen herstel geweest. Mijn persoonlijke missie is dan ook: mensen helpen zich (weer) thuis te voelen in hun eigen lichaam.

Naast ervaringsdeskundige ben ik vrouw van de meest fantastische man op aarde, baasje van de twee liefste en zachtste katten, freelance onderwijskundig projectmanager en eindredacteur, en trots inwoner van Amersfoort. In mijn vrije tijd houd ik het meest van yoga geven en doen, dansen, kunstschaatsen, wandelen, naar concerten gaan, lezen, schilderen en Formule 1.

Als je vragen hebt of een artikel/documentaire wilt delen met Laura, kun je een e-mail sturen naar laura.baeten@weet.info. Dit mogen zowel goede als minder goede voorbeelden van eetstoornissen in de media zijn.

Samen de eetstoornis aanpakken

Er worden nog deelnemers gezocht voor de training ‘Samen de eetstoornis aanpakken’ gezocht!

Zorgt u voor een kind met een eetstoornis en bent u al dan niet in afwachting van professionele hulp? Schrijf u dan in voor de training ‘Samen de eetstoornis aanpakken: bewezen effectieve vaardigheden om je kind te ondersteunen’, gebaseerd op het gelijknamige boek dat geschreven is door prof. Janet Treasure en haar onderzoeksteam (King’s College, Londen).

In de training gaan we aan de slag met:

  • Het delen van kennis met naasten zodat zij beter om kunnen gaan met de rol van verzorger;
  • Het aanleren van strategieën om discussies en onderlinge verdeling in de thuissituatie te beperken, en;
  • Het eigen maken van specifieke communicatieve vaardigheden en gedragingen om herstel van het kind te ondersteunen.

De training bestaat uit 5 online sessies van 2 uur, die wekelijks zullen plaatsvinden. De training is gekoppeld aan een wetenschappelijk onderzoek dat uitgevoerd wordt door onderzoekers van de afdeling Klinische Psychologie van de Universiteit Utrecht.

Het doel van dit onderzoek is nagaan of de training stress- en angstklachten bij verzorgers vermindert en of zij zich na de training communicatief vaardiger voelen in het contact met hun kind. Deelname aan de training betekent daarom dat er voor en na de trainingsbijeenkomsten gevraagd zal worden om een vragenlijst in te vullen om zo het onderzoek vorm te geven.

Let op: is er bij uw kind sprake van een acute medische crisis of heeft u al eerder trainingen gevolgd op het gebied van communicatieve vaardigheden in relatie tot het kind met de eetstoornis? Dan is het vanwege het wetenschappelijke onderzoek op dit moment helaas niet mogelijk om aan de training en het onderzoek deel te nemen.

Heeft u interesse om aan de training en het onderzoek deel te nemen?

Mail dan naar: SamendeEetstoornisAanpakken@gmail.com.

We zullen zo snel mogelijk contact met u opnemen en de data en tijden van de eerstvolgende trainingscyclus aan u communiceren. Bij meer aanmeldingen dan plek, zullen wij deelnemers selecteren op volgorde van aanmelding en zullen volgende aanmelders op een wachtlijst worden geplaatst voor een volgende trainingsronde.

Artikel CNN: Ramadan en eetstoornissen

CNN (HEALTH) heeft een artikel geplaatst waar aandacht wordt gegeven aan het vasten tijdens de ramadan en mensen die eetproblematiek ervaren. In het artikel wordt onder andere Habiba geïnterviewd. Zij vertelt dat ze een interne strijd voert met betrekking tot het willen meedoen aan de ramadan en haar moeilijke relatie met eten. Het niet-eten triggered haar oude gedachtepatronen dat ze de keuze heeft moeten maken om niet mee te doen. Dit zorgt voor gevoelens van schuld en schaamte. Ook vertelt ze dat mentale gezondheid binnen haar kringen taboe is en ze vanaf jongs af aan ervaarde dat haar familie opmerkingen over haar lichaam maakten. 

Na het ontwikkelen van een eetstoornis kwam ze in een behandelcentrum waar er eigenlijk alleen witte therapeuten werkten, die weinig kennis en ideeën hadden over het milieu waar Habiba vandaan komt. 

Farheen Hasan, een 27-jarige onderzoekspsycholoog uit Bristol is het ermee eens dat therapeuten meer begrip zouden moeten hebben voor specifieke culturele achtergronden. "Ik denk dat we toegang nodig hebben tot therapeuten die onze cultuur, religie en strijd begrijpen - en die professionele begeleiding en ondersteuning kunnen bieden". 

De verhalen van Habiba en Hasan weerspiegelen de systemische uitdagingen waarmee mensen uit achtergestelde gemeenschappen op grote schaal worden geconfronteerd wanneer ze toegang krijgen tot geestelijke gezondheidszorg. Ook al hebben mensen van kleur hogere percentages van sommige psychische stoornissen dan witte, ze worden geconfronteerd met grotere verschillen in het krijgen van hulp als gevolg van institutionele discriminatie en interpersoonlijk racisme en stigma. 

Het volledige artikel van CNN kun je hier lezen. 

Deel je verhaal: MIND GGZ

Ben je onder de 18 en sta je al maanden tot een jaar of meer op de wachtlijst voor de ggz (bijv. psycholoog of psychiater)?

Ben je naaste of familie van iemand onder de 18 die lang op een wachtlijst staat of niet de nodige zorg krijgt?

En ben je bereid je verhaal te vertellen (eventueel anoniem) in de media of wil je helpen bij een actie in Den Haag?

Neem voor meer informatie contact op met @wijzijnmind via persvoorlichter Mariëlle van den Berg 06-82600703 of marielle.vandenberg@wijzijnmind.nl

Tip van de maand: Podcast van Danielle Kay

 

In de podcast ‘’Danie van Kay’’ bespreekt Danielle haar kijk op herstel. Zij beantwoordt vragen die ze krijgt en ze probeert jou op weg te helpen in je herstel. Ook zal ze in haar podcasts meer vertellen over Tabitha Farrar en haar boek. Eetbuien, eetregels doorbreken, extreme honger, mentale honger: niets blijft onbesproken! 

 

Hulplijn WEET

De hulplijn is voor iedereen die op de een of andere manier met een eetstoornis te maken heeft (je hebt er zelf last van, je bent ouder, docent, vriend(in), of anders betrokken). Heb je behoefte aan een luisterend oor? Praat met ervaringsdeskundigen via de WEET Hulplijn.

De openingstijden veranderen regelmatig. De actuele dagen en tijden vind je op onze website. Liever op een ander moment bellen? Maak dan een afspraak via hulplijn@weet.info. Alleen de coördinator van de hulplijn leest deze mail en zal samen met jou een andere dag en/of tijdstip plannen.

Inloophuizen

Leontienhuis

Het Leontienhuis is open op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 10:00 –16:30 uur. Aanmelden voor het inloopprogramma, zoals bijvoorbeeld creatief atelier, lunch en yoga is noodzakelijk. Je kunt je aanmelden via de website.

Stichting JIJ

Tijdens vaste inloopdagen staan de ervaringsdeskundige vrijwilligers klaar voor een praatje en/of het bieden van een luisterend oor. Ook organiseren zij wekelijks ontspannende en op herstel gerichte activiteiten, workshops en trainingen. Ook kun je deelnemen aan zelfhulpgroepen met ervaringsdeskundige begeleiders. Meer informatie vind je op de website.

Dalisay Recovery

Dalisay Recovery organiseert iedere eerste en derde zaterdag van de maand een creatieve inloop. Daarnaast is het inloophuis op vrijdagmiddag open van 12:00 – 17:00 uur met de mogelijkheid om mee te lunchen (graag van tevoren aanmelden). Meer informatie vind je op de website.

Realcovery inloophuis

Het Realcovery inloophuis is geopend op vrijdag van 10:00-17:00 uur en iedere tweede zaterdag van de maand van 09:30-12:30 uur (graag van tevoren aanmelden). 

Ook worden er verschillende gespreksgroepen georganiseerd. Je bent van harte welkom! Kijk voor meer informatie op de website.

 

Stichting Kiem  

Vanuit Stichting Kiem bieden wij ouderbijeenkomsten-EHBE (Eerste Hulp Bij Eetstoornissen). Speciaal voor ouders van kinderen met een eetstoornis.  

In de ouderbijeenkomsten wordt ervaringsdeskundige eerste hulp (geen behandeling) geboden ter ondersteuning aan ouders. De ouderbijeenkomst is een serie van 3 bijeenkomsten en richt zich op het delen van informatie en verkrijgen van inzicht. 

 

Ixta Noa 

Ixta Noa is een inloophuis gericht op mensen met psychische problemen en/of verslavingen. Het biedt workshops, groepsbijeenkomsten en individuele gesprekken aan, evenals trainingen voor professionals. Het doel is om een veilige en ondersteunende omgeving te bieden waar mensen elkaar kunnen ontmoeten en ervaringen kunnen delen om zo bij te dragen aan herstel en zelfontplooiing. Neem vooral een kijkje op de website van Ixta Noa

 

Praktijkhuis Inspiration 

Praktijkhuis Inspiration is op elke dinsdag, woensdag en zondag geopend en nodigt geïnteresseerden uit om deel te nemen aan hun activiteiten en inloopdagen. Mensen kunnen zich aanmelden op de website door op de gewenste 'activiteit' of 'inloop' te klikken  

De prijzen voor een gehele dag (10.00-17.00 uur) zijn € 7,50 inclusief de workshop, terwijl de prijzen voor een dagdeel (10.00-14.00 uur of 12.00-17.00 uur) € 5,00 inclusief de workshop zijn. 

Agenda bijeenkomsten leden InterEsse*

Online nazorggroep  | Ixta Noa

Datum: Om de week op maandagen

Tijd: 19:30-21:30

Locatie: Online

Ixta Noa heeft een online nazorggroep voor mensen met een eetstoornis. De groep komt om de week online samen op de maandag van 19.30 tot 21.30 uur en wordt begeleid door twee ervaringsdeskundigen met ervaring met een eetstoornis. In de groep kun je vertellen waar je tegenaan loopt en verdere stappen zetten in je herstel. Er zijn geen kosten verbonden aan de groep. De groep vindt plaats via videobellen in het programma van Microsoft teams. Er zitten maximaal 6 deelnemers in de groep.

Voor meer informatie: wilma@ixtanoa.nl

 

Zelfhulpgroep eetstoornissen Leeuwaarden  | Ixta Noa 

Datum: 18 april  

Tijd: 19:30-21:30 

 

In maart gaat de nieuwe zelfhulpgroep eetstoornissen van Ixta Noa Leeuwarden weer van start. De groep komt wekelijks bij elkaar op de dinsdagochtend van 09.30 tot 12.00 uur. 

De groep zal bestaan uit minimaal 4 en maximaal 8 deelnemers en begeleid worden door 2 vrijwilligers. Lily, Nelleke, Rianne & Gerda wisselen elkaar hierin af. 

Heb je vragen en/of wil je je aanmelden voor de groep? Dat mag via de mail naar Jildou (jildou@ixtanoa.nl). Daarna zullen we je uitnodigen voor een gesprek voor de start van de groep. Nieuwe deelnemers kunnen zich aanmelden via de website van Ixta Noa. 

Bij eventuele vragen kunnen jullie in het Praktijkhuis ook terecht bij Lily, Nelleke, Rianne of Gerda. 

 

Motivatie bij behandeling van een eetstoornis | Leontienhuis

Datum: 18 april

Tijd: 19:30 - 21:30

Locatie: Het Leontienhuis, Zevenhuizen

Motivatie bij behandeling van een eetstoornis, door Hans Bloks. Hans geeft uitleg over hoe in de behandeling van eetstoornissen wordt gewerkt aan motivatie tot herstel. Bij deze themabijeenkomst gaat hij dieper in op de verschillende fasen van motivatie, hoe die te herkennen en te ondersteunen. Meer weten? Download onze flyer.

 

Inspiratiebijeenkomst ouders / naasten | Leontienhuis

Datum: 2 mei

Tijd: 10:00-12:00

Locatie: Het Leontienhuis, Zevenhuizen

Speciaal voor ouders en naasten om inzicht te krijgen in de werking van eetstoornissen en vragen te stellen aan ervaringsdeskundigen. Bijeenkomst start om 10.00 uur in het Leontienhuis, inloop is vanaf 9.30 uur. Je kunt op ons terrein parkeren. Deelname is € 12,50 per persoon of € 25 per gezin (max 4 personen). Je kunt je hier aanmelden.

 

Workshop met pastelkrijt (lente) | Dalisay Recovery

Datum: 15 april 

Tijd: 13:00-16:00

Locatie: Medemblik, Oosterhaven 11

Elke 1e en 3e zaterdag van de maand organiseren wij samen met de Hoofdzaak, regio West-friesland  mooie workshops in het inloophuis in Medemblik of in de Verbinding in Hoorn. Dit zijn verschillende workshops  zoals bijvoorbeeld schilderen, boetseren, tekenen etc., tot gezellige middag met buitenactiviteiten of bijvoorbeeld yoga of dans workshop. Ook naasten zijn van harte welkom in het inloophuis! Dus neem gerust iemand mee!

Op zaterdagmiddag 15 april is er bij het inloophuis in Medemblik een workshop met pastelkrijt. Het thema is lente! Kom je ook?

 

Online workshop voor naasten | Stichting JIJ

Datum: 19 april

Tijd: 19:30

Locatie: Online

Moet ik er nu wel óf niet iets over zeggen?

Moet ik boos worden of juist niet?

Moet ik wel of niet het gesprek aangaan?

En hoe begin ik dan?

Moet ik hulp inschakelen?

Kan ik me er beter niet mee bemoeien of juist wel?

Tijdens de informatiebijeenkomsten is er ruimte voor het stellen van vragen en het uitwisselen van eigen ervaringen. De invulling wordt afgestemd met de aanwezigen. De voorlichting wordt gegeven door iemand die zelf een eetstoornis heeft gehad, samen met iemand die hiermee als naaste de situatie heeft meegemaakt en hiermee heeft leren omgaan. Zij geven tips, adviezen en informatie. Uw privacy wordt gerespecteerd. 

Mailadres om aan te melden: info@stichting-jij.nl.

 

Creatief met de vier seizoenen | Dalisay Recovery

Datum: 18 februari

Tijd: 13:00-16:00

Locatie: Medemblik, Oosterhaven 11

Tijdens de workshop creatief met de 4 seizoenen gaan we kijken naar het veranderen van de seizoenen, wat verandert er dan en wat is jouw favoriete seizoen? Wat vind je zo fijn aan dit seizoen en wat is jouw minst favoriete seizoen? Hoe ga je om met veranderingen? Hoe kan je deze veranderingen zo goed mogelijk laten verlopen voor jezelf. Deze vragen kan je jezelf stellen tijdens het schilderen, kleuren, knippen en plakken met dit thema. We hebben een aantal leuke creatieve opdrachten waar je uit kunt kiezen en mee aan de slag kan gaan.  Heb je zelf een ander idee, dan mag dat natuurlijk ook. Voel je vrij om te veranderen. Wil jij er ook bij zijn? Geef je dan snel op via de mail info@dalisayrecovery.nl

 

Open spreekuur | Stichting JIJ

Datum: 27 april

Tijd: 19:30-20:30

Locatie: Online

Heb jij zelf of heeft iemand in jouw omgeving te maken met eetproblematiek en wil je hier graag vragen over kunnen stellen aan ervaringsdeskundigen? Tijdens het open spreekuur kun je zonder afspraak op elke laatste donderdagavond van de maand tussen 19:30-20:30 langskomen op onze locatie Oostzeedijk Beneden 11 in Rotterdam.

Onze ervaringsdeskundigen zijn mensen die zelf zijn hersteld van eetproblematiek en zich vrijwillig inzetten om anderen met eetproblematiek te ondersteunen en inzicht te bieden in duurzaam herstel en een waardevol leven. Ook naasten (zoals gezins- of familieleden, vrienden en buren) en professionals (zoals POH-assistenten, diëtisten, docenten, zorgcoördinatoren) zijn welkom op ons open spreekuur.

Kijk voor meer activiteiten van inloophuizen en fora op de agenda van WEET.

*InterEsse is een bundeling van krachten van de verenigingen en stichtingen die zich laagdrempelig inzetten voor steun aan (naasten van) lotgenoten met een eetstoornis. De leden zijn WEET, Ixta Noa, Stichting JIJ, Proud2Bme, het Leontienhuis, Stichting Dalisay Recovery, Realcovery inloophuis en ikookvanmij.nl.

 

Ben jij al lid van WEET?

Als WEET-lid steun je ons in het uitvoeren van onze kerntaken: informatievoorziening, lotgenotencontact en belangenbehartiging en heb je (via stemrecht op de ALV) invloed op ons beleid. Ook ontvang je als lid 3 keer per jaar ons eigen WEET Magazine.

Het WEET Magazine wordt gemaakt voor én door leden en staat vol interessante artikelen van ervaringsdeskundigen, lotgenoten, ouders, wetenschappers en hulpverleners.

Word snel lid en steun ons!

Volg ons!

Volg ons ook op onze onderstaande socials om zo goed mogelijk op de hoogte te blijven van al het nieuws rondom WEET!

 

{{var:mycontent:""}}