Het laatste nieuws van WEET - november 2022

Inleiding

Lieve allemaal,

We willen jullie allereerst bedanken voor de mooie reacties op onze nieuwe website die vorige maand werd gelanceerd. De steun en het vertrouwen dat wij krijgen vanuit onze leden doet ons erg goed!

Verder in deze nieuwsbrief wordt het artikel uit de New York Times aangehaald van Sharon Maxwell waarin zij een sterk stuk schreef over atypische Anorexia. Over hoe haar leven voor een lange tijd in het teken stond van de oordelen die zij en haar omgeving hadden over haar lichaam en hoe er in de medische wereld lang niet altijd evenveel bekend is over de vorm atypische Anorexia. 

Verder besteden we aandacht aan de nieuwe campagne van MIND, komt het NAE congres er weer aan en lichten we de nieuwe filmpjes uit van Stichting Kiem over de drie programma’s die zij aanbieden voor naasten, professionals en scholen. 

Daarnaast hebben we nog wat nieuwtjes, oproepjes, tips én hebben we nog steeds een aantal belangrijke functies binnen WEET die we graag zouden willen vervullen. Word of ken jij iemand die zou passen bij WEET? Alle hulp is van harte welkom!

Veel leesplezier! 

Buiske, Juliët, Jan, Inez, Elise en Eefje

 

In deze nieuwsbrief:

  • Artikel New York Times: Atypisch Anorexia
  • Campagne: MIND
  • NAE congres - 17 november
  • Stichting Kiem: programma’s voor naasten, professionele hulpverleners en scholen
  • Tip van de maand: The Recovery Club
  • Vacatures
  • Hulplijn WEET
  • Inloophuizen
  • Agenda bijeenkomsten leden InterEsse
  • Ben jij al lid van WEET?

Artikel New York Times: ‘’You Don’t Look Anorexic’’

Afgelopen maand verscheen een artikel in de New York Times geschreven door Sharon Maxwell. Zij is een mental health activiste, spreker en spreekt zich al voor een langere tijd uit over gewichtsdiscriminatie, ‘’fatphobia’’ en het idee dat je gezondheid niet hoeft te correleren met het gewicht dat je hebt. 

Sharon Maxwell heeft zelf ervaring met het hebben van atypische anorexia. Bij atypische anorexia komen eigenlijk alle symptomen en gedragingen overeen met anorexia, echter heeft diegene geen ondergewicht. Het enige verschil tussen de medische termen is de fysieke gesteldheid van het lichaam. Anorexia Nervosa wordt geassocieerd met ondergewicht en de atypische versie omvat ook mensen met verschillende lichaamstypen. Sharon beschrijft hoe ze al vanaf haar jeugd gefixeerd was op eten, zo moest ze van haar familie op haar tiende levensjaar al op een dieet. In haar tienerjaren bleven opmerkingen komen over hoe Sharon er uit zou moeten zien, wat ze zou moeten eten en werd ze geprezen als ze periodes extreem weinig at of alleen ‘’gezonde’’ producten at. Ze was zich ontzettend bewust van hoe haar omgeving lette op haar lichaam. Niet alleen Sharon ervaart dit zo sterk. De dieetcultuur waarin wij leven draagt bij aan het kunnen ontwikkelen van een ongezonde relatie en zelfdestructieve opvattingen over jouw lichaam en voeding. 

Vanaf 2013 is in de DSM de term atypische anorexia opgenomen. Toch zijn er maar weinig mensen, ook in het medisch werkveld die weten wat dit inhoud en dat deze vorm van een eetstoornis vaker voorkomt dan dat we denken. Er is dan in werkelijkheid ook niets ‘’atypisch’’ aan. 

Het is een fijn idee dat dit artikel is geplaatst in de New York Times om meer bewustwording te kunnen creëren onder mensen over het hebben van een eetstoornis. We moeten afstappen van het idee dat eetstoornissen gelinkt zijn aan iemands gewicht en Sharon biedt een goed inzicht in het artikel wat voor gevolgen deze onwetendheid over eetproblematiek heeft voor haar, haar omgeving en de medische wereld heeft. 

Het gehele artikel met nog meer bijzondere ondervindingen en uitlatingen van Sharon Maxwell kun op de website van de New York Times vinden. (Er moet helaas wel voor het artikel betaald worden, maar het is zeker het lezen waard). 

Campagne: Mind

Vanuit MIND is er een nieuwe campagne gelanceerd: "Chill, je moet al zoveel" - challenge. Door je aan gratis aan te melden op deze link ontvang je opdrachten en tips om wat relaxter door het leven te gaan. De challenge is inclusief podcasts met bekende presentatoren, artiesten en influencers.  

In de challenge gaan wordt er ingegaan op de volgende onderwerpen:

  • Fouten durven maken
  • Keuzes maken (keuzestress)
  • Fear of missing out (FOMO)
  • Omgaan met teleurstellingen
  • Zorgen voor balans

Na het aanmelden voor de challenge, ontvang je over een periode van 10 dagen om de dag een e-mail met opdrachten en tips om wat relaxter door het leven te gaan. 

NAE congres - 17 november

Donderdag 17 november 2022 organiseert de Nederlandse Academie voor Eetstoornissen (NAE) opnieuw een congres voor professionals, ervaringsdeskundigen, betrokkenen en andere belangstellenden. Het congres vindt plaats in de Nieuwe Buitensociëteit in Zwolle. Tijdens deze dag wordt aandacht besteed aan de ervaringen van gisteren, de kennis van vandaag en de ontwikkelingen van morgen.

Ochtendprogramma

Tijdens het plenaire ochtendprogramma zullen de sprekers ieder vanuit hun eigen invalshoek stilstaan bij het thema:

  • Gisteren: vroege voorspellers van later eetgedrag, door Professor dr. Pauline Jansen
  • Vandaag: de huid als ons meest sociale orgaan, door dr. Anouk Keizer
  • Morgen: de paradox van de GGZ: is emergence-based psychiatrie de toekomst?, door professor dr. Jim van Os

Middagprogramma

Na de gezamenlijke lunch start het middagprogramma. Je vult de middag naar eigen wens in, door twee workshops te kiezen uit het aanbod van workshops. Iedere workshop duurt 60 minuten. Na de workshops ontmoeten we elkaar weer in de grote zaal om de dag plenair af te sluiten met professor dr. Tim Walsh en professor dr. Wijbrand Hoek. Zij zullen de verbinding leggen tussen het verleden en de toekomst (‘Eating Disorders: Looking Ahead’).

Voor het gehele programma, de kosten en het kunnen inschrijven voor bepaalde workshops kun je hier terecht. 

Stichting Kiem: Programma’s

Stichting Kiem heeft drie verschillende programma’s ontwikkeld om eetstoornissen beter te kunnen begrijpen en onder de aandacht te kunnen brengen.

De drie verschillende programma's zijn ontwikkelt voor een naasten van iemand met een eetstoornis, scholen en voor professionals. Ze hebben hiervoor drie overzichtelijke filmpjes gemaakt in hoe de programma’s kunnen bijdragen aan hulp voor vroegsignalering, hoe belangrijk het hebben is van een goede hulpverlener en naasten hoop en begrip te kunnen bieden. 

Tip van de maand: The Recovery Club 

Dé Nederlandse podcast over eetstoornisherstel. In deze wekelijkse podcast bespreken ervaringsdeskundige Bobbie (@living_ed_free) en ervaringsdeskundige én eetstoornis herstelcoach Danielle (@daniellevankay) hun inzichten, frustraties, lessen en meer en beantwoorden daarnaast wekelijks een aantal vragen van luisteraars.

Vacatures

Hulplijn WEET

De hulplijn is voor iedereen die op de een of andere manier met een eetstoornis te maken heeft (je hebt er zelf last van, je bent ouder, docent, vriend(in), of anders betrokken). Heb je behoefte aan een luisterend oor? Praat met ervaringsdeskundigen via de WEET Hulplijn.

De openingstijden veranderen regelmatig. De actuele dagen en tijden vind je op onze website. Liever op een ander moment bellen? Maak dan een afspraak via hulplijn@weet.info. Alleen de coördinator van de hulplijn leest deze mail en zal samen met jou een andere dag en/of tijdstip plannen.

Inloophuizen

Leontienhuis

Het Leontienhuis is open op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 10:00 –16:30 uur. Aanmelden voor het inloopprogramma, zoals bijvoorbeeld creatief atelier, lunch en yoga is noodzakelijk. Je kunt je aanmelden via de website.

Stichting JIJ

Tijdens vaste inloopdagen staan de ervaringsdeskundige vrijwilligers klaar voor een praatje en/of het bieden van een luisterend oor. Ook organiseren zij wekelijks ontspannende en op herstel gerichte activiteiten, workshops en trainingen. Ook kun je deelnemen aan zelfhulpgroepen met ervaringsdeskundige begeleiders. Meer informatie vind je op de website.

Dalisay Recovery

Dalisay Recovery organiseert iedere eerste en derde zaterdag van de maand een creatieve inloop. Daarnaast is het inloophuis op vrijdagmiddag open van 12:00 – 17:00 uur met de mogelijkheid om mee te lunchen (graag van tevoren aanmelden). Meer informatie vind je op de website.

Realcovery inloophuis

Het Realcovery inloophuis is geopend op vrijdag van 10:00-17:00 uur en iedere tweede zaterdag van de maand van 09:30-12:30 uur (graag van tevoren aanmelden). Ook worden er verschillende gespreksgroepen georganiseerd. Je bent van harte welkom! Kijk voor meer informatie op de website.

Agenda bijeenkomsten leden InterEsse*

Informatiebijeenkomst voor ouders en naasten | Leontienhuis

Datum: 19 november

Tijd: 14:00 - 16:00

Locatie: Het Leontienhuis, Zevenhuizen

Speciaal voor ouders en naasten om inzicht te krijgen in de werking van eetstoornissen en vragen te stellen aan ervaringsdeskundigen. Bijeenkomst start om 14.00 uur in het Leontienhuis, inloop is vanaf 13.30 uur. Je kunt op ons terrein parkeren. Deelname is €12,50 per persoon of €25 per gezin (max 4 personen). Aanmelden doe je via info@leontienhuis.nl.

(F)ee(s)tdagen!! Hoe overleef je die met een eetstoornis? | Leontienhuis

Speciaal voor ouders en naasten.

Datum: 28 november

Tijd: 19:00 

Locatie: Het Leontienhuis, Zevenhuizen

De feestdagen komen eraan. Wat zijn jouw plannen? Ben je samen met je kind, zus, broer of andere naaste met een eetstoornis? Dat is best een uitdaging, zo weten ook Alard en Judith uit eigen ervaring. Tijdens deze themabijeenkomst nemen ervaringsdeskundigen je mee in hun verhaal, hoe zij het samen ervaren hebben, wat goed ging en wat beter had gekund. De opgedane inzichten beperken zich niet tot de feestdagen. Veel van wat je beter wel en niet kunt doen met een eetstoornis is altijd toepasbaar, ook als het geen feestdag is.

De bijeenkomst start om 19.00 uur in het Leontienhuis, inloop is vanaf 18.30 uur. Je kunt op ons terrein parkeren. Deelname is €12,50 per persoon of €25 per gezin (max 4 personen). Aanmelden doe je via info@leontienhuis.nl.

Meer weten? Download de flyer.

Workshop: Intuïtief schrijven | Dalisay Recovery

Datum: 24 november

Tijd: 19:00 - 21:00

Locatie: Inloophuis Medemblik

Een reeks van 4 bijeenkomsten waarbij je door middel van opdrachten gaat leren schrijven vanuit je intuïtie. Het thema van deze workshops is zelfliefde. Een bijzondere ervaring. Deze workshop wordt begeleid door ervaringsdeskundige vrijwilligers en is speciaal voor onze stichting ontwikkeld. Deze workshops zijn toegankelijk voor iedereen die graag wil (leren) schrijven vanuit intuïtie.

Opgeven kan door te mailen naar info@dalisayrecovery.nl. 

Lezing: Dr Greta Noordenbos - De strijd tegen de innerlijke criticus | Dalisay Recovery

Datum: 26 november

Tijd: 13:00

Locatie: Hoorn, de Verbinding, Wilhelminalaan 2

Dr. Greta Noordenbos is werkzaam als senior onderzoeker en universitair docent bij de afdeling Klinische Psychologie van de Universiteit Leiden en is expert op het gebied van eetstoornissen. Ze is gepromoveerd op onderzoek naar de culturele en sekse specifieke aspecten in de ontwikkeling van anorexia nervosa. Daarna heeft ze diverse onderzoeken gedaan naar de risicofactoren voor het ontwikkelen van eetstoornissen, en de mogelijkheden van preventie en vroegtijdige onderkenning. De afgelopen jaren heeft ze onderzoek gedaan naar mogelijkheden van herstel van eetstoornissen. Daarbij heeft ze niet alleen een overzicht beschreven van de wetenschappelijk kennis hierover, maar ook heeft ze veel mensen geïnterviewd die langdurig hersteld zijn van een eetstoornis.

Gedurende deze middag zal zij ons vertellen over de strijd tegen de innerlijke criticus en zal zij ook enkele oefeningen met ons doen die helpen om minder last te hebben van innerlijke kritische stemmen en positiever te leren denken over jezelf, jouw lichaam en voeding. 

Opgeven kan via info@dalisayrecovery.nl.

Open dag | Stichting JIJ

Datum: 19 november

Tijd: 10:00-14:00

Locatie: Online

Op zaterdag 19 november 2022 organiseert Stichting JIJ een gratis open dag in haar inloophuis in Rotterdam Kralingen voor iedereen die (mogelijk) zelf of in zijn/haar omgeving te maken krijgt met eetproblematiek. De open dag is van 10:00 - 14:00 uur. Er is ruimte voor een gesprek met één van onze ervaringsdeskundigen en een rondleiding door het JIJ-Huis. 

Wil JIJ er graag bij zijn? Mail dan naar info@stichting-jij.nl. 

We zien je graag op 19 november!

Ouderbijeenkomst – EHBE | Realcovery Inloophuis

Datum: 21 november, 28 november en 12 december

Tijd: 16:00-17:30

Locatie: Pastor Brenninkmeijerstraat 2, Weerselo

In samenwerking met Stichting Kiem biedt het Realcovery Inloophuis ouderbijeenkomsten EHBE (Eerste Hulp Bij Eetstoornissen) aan, speciaal voor ouders van kinderen met een eetstoornis die zich in de voorfase bevinden. Dit is de fase waarin nog geen specifieke professionele hulp en behandeling is gestart (wachttijd). In 3 fysieke bijeenkomsten van 1,5 uur in ons inloophuis komen de volgende onderdelen langs.

  • Contact maken
  • Leren over de eetstoornis
  • Onderscheid maken tussen de eetstoornis en mijn kind
  • Emoties (h)erkennen
  • Omgeving betrekken en hulp inzetten
  • Liefdevol begrenzen

Inschrijven voor deze 3 bijeenkomsten kan door een mail te sturen aan realcoveryinloophuis@gmail.com of te appen naar 06-15342704

Kijk voor meer activiteiten van inloophuizen en fora op de agenda van WEET.

*InterEsse is een bundeling van krachten van de verenigingen en stichtingen die zich laagdrempelig inzetten voor steun aan (naasten van) lotgenoten met een eetstoornis. De leden zijn WEET, Ixta Noa, Stichting JIJ, Proud2Bme, het Leontienhuis, Stichting Dalisay Recovery, Realcovery inloophuis en ikookvanmij.nl.

Ben jij al lid van WEET?

Als WEET-lid steun je ons in het uitvoeren van onze kerntaken: informatievoorziening, lotgenotencontact en belangenbehartiging en heb je (via stemrecht op de ALV) invloed op ons beleid. Ook ontvang je als lid 3 keer per jaar ons eigen WEET Magazine.

Het WEET Magazine wordt gemaakt voor én door leden en staat vol interessante artikelen van ervaringsdeskundigen, lotgenoten, ouders, wetenschappers en hulpverleners.

 

Word snel lid en steun ons!

Volg ons!

Volg ons ook op onze onderstaande socials om zo goed mogelijk op de hoogte te blijven van al het nieuws rondom WEET!

 

{{var:mycontent:""}}