Het laatste nieuws van WEET -  februari 2023

Inleiding

Lieve allemaal,

In deze nieuwsbrief geven we jullie lezers een korte recap waar WEET de afgelopen maand mee bezig is geweest en bereiden we jullie ook voor op de komende events. Verder stellen we de WEDAD-commissie voor die deze zomer weer een onvergetelijke dag zullen gaan organiseren die in het teken zal staan van verbinding en hoop. 

Daarnaast besteden we aandacht aan de antwoorden die de staatsecretaris Maarten van Ooijen heeft gegeven op de Kamervragen van Lisa Westerveld over ARFID en delen we het informatiefilmpje over het herkennen van ARFID bij kinderen ontworpen door K-EET.  Voor de rest delen we met jullie lezers nog wat tips en activiteiten die staan gepland. Heb jij zelf nog een tip voor onze lezers of wil je iets kwijt in de nieuwsbrief? Dat kan! Mail dan naar nieuwsbrief@weet.info.   

Veel leesplezier!

Buiske, Herman, Inez, Elise en Eefje

In deze nieuwsbrief:

  • Wat deed WEET deze maand?
  • Voorstellen WEDAD-commissie
  • ARFID: Kamervragen
  • FIRST EETCAST: ARFID informatiefilmpje  
  • Inspiratiemiddag van Eric en Danique
  • Donatie Saskia de Badts aan WEET
  • Vacature: NAE / WEET
  • Tip van de maand: Uit de schaduw
  • Hulplijn WEET
  • Inloophuizen
  • Agenda bijeenkomsten leden InterEsse
  • Ben jij al lid van WEET?

Wat deed WEET deze maand? 

Graag houden we jullie als lezers op de hoogte van de werkzaamheden die WEET verricht. Om jullie een idee te geven met welke ontwikkelingen we bezig zijn geven we in dit kopje graag een korte recap van de afgelopen maand!

  • De afgelopen maand heeft WEET mogen meewerken aan twee interviews over de zorg rond eetstoornissen. 
  • Daarnaast heeft Buiske gesproken op de Netwerkavond Utrecht-Flevoland van K-EET over hoe belangrijk de inzet van ervaringsdeskundigheid is. De volgende Netwerk Avond van K-EET staat al gepland. Deze is op 11 april. 
  • Onder begeleiding van PGO-support heeft het bestuur een opzet gemaakt voor het nieuwe meerjarenplan en Visie&Missie van WEET. 
  • We zijn begonnen met het opstarten van een nieuwe campagne met betrekking tot  belangenbehartiging. In de volgende nieuwsbrief zal Suzanne van der Horst, onze ‘belangenbehartiger’ zich aan jullie voorstellen!
  • Tenslotte zijn er sollicitatiegesprekken gevoerd met kandidaten betreft de vacature ‘Actieve medewerker media en eetstoornissen’. We houden jullie op de hoogte. 

 

Wat komt er de komende periode aan? 

Zoals hier bovenstaand al werd vertelt is de volgende datum voor de Netwerk-avond van KEET al bekend: Deze vindt plaats op dinsdag 11 april 2023. Wil je hier ook bij zijn? Mail dan naar patriciahjbos@gmail.com, waarna de uitnodiging met het programma volgt.

Daarnaast komt onze ALV er ook weer aan! Deze vindt plaats op 23 maart en is online. De uitnodiging, agenda en relevante stukken zullen binnenkort per mail worden verzonden.

Voorstellen van de WEDAD commissie

Inmiddels staat’ie natuurlijk al lang in jullie agenda; 2 juni, World Eating Disorders Action Day, ofwel WEDAD. Al voor de 5e keer organiseren wij dit jaar deze dag, die in het teken staat van samenkomen, verbinden, verhalen delen en kennis delen. 

Maar wie zitten er nu achter de organisatie van deze bijzondere dag?

Wij stellen ons voor….

Patricia

Mijn naam is Patricia de Boer. Ik ben naast ervaringsdeskundige ouder ook coördinator van onze eigen mooie stichting Dalisay Recovery. Een stichting in Noord-Holland, welke zich inzet voor laagdrempelige ondersteuning door ervaringsdeskundigen voor mensen met eetstoornissen en aanverwante psychische kwetsbaarheden, maar ook voor hun naasten. In 2019 ben ik gevraagd als spreker voor de eerste editie van de WEDAD en daarna mocht ik deel uitmaken van onze mooie commissie. Voor mij is de WEDAD een dag van verbinding, warmte, herkenning en erkenning. Alleen zijn we sterk, maar samen zijn we sterker en herstellen doe je samen!

Rachelle

Ik ben Rachelle de Mooij, 28 en ik studeer Social Work in Utrecht. Verder ben ik een duizendpoot en ben ik met heel veel dingen tegelijk bezig zowel rondom mijn studie als persoonlijk. Ik heb een aantal jaar een eetstoornis gehad en heb ervaren hoe lastig het kan zijn om hier uit te komen. Ik zet nu graag mijn ervaring in om anderen te ondersteunen en hoop te geven.

 

 

Rena

Mijn naam is Rena Braams. In de afgelopen negen jaar waarin ik in verschillende functies actief ben binnen het eetstoornisveld, heb ik gezien dat cliënt, naasten en behandelaren elkaar hard nodig hebben. Een eetstoornis heb en behandel je tenslotte niet in je eentje; dat moet je samen doen. Deze drie-eenheid wil ik bij elkaar brengen tijdens WEDAD; om te verbinden, en verhalen en kennis te delen. Dit jaar organiseren we alweer de 5e WEDAD. Ik ga graag met je in gesprek op 2 juni in het Sonsbeekpark in Arnhem. 

Vera 

Hoi! Mijn naam is Vera Ploegmakers, 21 jaar. Mensen noemen mij vaak een enthousiaste creatieveling (:  Daarnaast ben ik ervaringswerker, onder andere bij Ixta Noa en Karakter Kinder- en jeugdpsychiatrie. Sinds 2021 is de WEDAD-commissie dé plek waar ik mijn passie voor ervaringswerk en mijn creativiteit kan combineren. Hopelijk tot 2 juni!

 

Mariska

Hoi! Ik ben Mariska Poels, moeder van 3 prachtige kinderen. Dat een eetstoornis onwijs veel impact heeft op gezin en omgeving heb ik als moeder van een dochter met een eetstoornis, zelf mogen ervaren. Daarom ben ik één van de initiatiefnemers van WEDAD-Nederland. Wereldeetstoornissendag staat voor mij voor SamenZijn, Openheid, Verbinding en Hoop voor en door iedereen die te maken heeft met een eetstoornis. Graag ontmoet ik je 2 juni in Sonsbeekpark.

Wendy

Mijn naam is Wendy van der Hulst en ik werk sinds 2006 bij Rivierduinen Eetstoornissen Ursula, als regiebehandelaar en sinds kort als manager behandelzaken voor de poli. Sinds 2018 ben ik lid van de WEDAD commissie, ik vind het belangrijk om aandacht te vragen voor eetstoornissen als ernstige én behandelbare ziekte.

Merle

Hi! Ik ben Merle Hakvoort, 30, met twee kids van bijna 4 en 3. Sinds 2021 ben ik onderdeel van de WEDAD commissie en daarnaast werk ik voor Ixta Noa waar ik de inzet van ervaringsdeskundigen in de buurtteams coördineer en werk ik gedetacheerd vanuit Ixta Noa als coördinator ervaringsdeskundigheid binnen Karakter Universitair Centrum. Het is mijn redding geweest dat mijn eetstoornis op tijd is gezien en is behandeld. Dat maakt dat ik het heel belangrijk vind om eetstoornissen bekend(er) te maken onder groot publiek. Hopelijk tref ik je de 2e van juni!

ARFID Kamervragen

In de vorige nieuwsbrief bespraken we al dat Lisa Westerveld eind 2022 Kamervragen stelde aan  de staatssecretaris en minister van Volksgezondheid, Welzijn en Onderwijs, Deze maand, op 6 februari werden deze vragen beantwoord. Concluderend uit de antwoorden kwam dat er te weinig bekend is over de eetstoornis ARFID. De staatssecretaris kon niet vaststellen hoeveel mensen in Nederland in behandeling zijn, op een wachtlijst staan en hoeveel centra in Nederland hier een behandeling voor kunnen aanbieden. ARFID- ambassadeur Rita Maris schreef het volgende op haar LinkedIn over de beantwoorde Kamervragen: 

''Dat er nog veel te verbeteren is, op het gebied van kennis, begrip en inzicht in ARFID is wel duidelijk. Ik ga daarom opnieuw met Lisa Westerveld in gesprek. Dit keer om verdiepende vragen te stellen, zodat duidelijk wordt wat er daadwerkelijk nodig is om deze patiënten en hun naasten op de juiste manier te kunnen helpen en de kennis van ARFID in de maatschappij te vergroten. Wordt vervolgd dus...''

FIRST EETCAST: ARFID informatiefilmpje

Gezien de onbekendheid omtrent de eetstoornis ARFID heeft K-EET (Ketenaanpak Eetstoornissen) de afgelopen maand een sterk informatiefilmpje gemaakt voor ouders (en naasten) om ARFID te kunnen herkennen. Deze werd gepubliceerd op hun platform First EET Cast op Youtube.

In deze video zie je wat Avoidant/Restrictive Food Intake Disorder, oftewel Vermijdende Restrictieve Voedselinname Stoornis, is en hoe je het bij je kind kan herkennen. Het doel van de video is om ouders te helpen een onderscheid te kunnen maken tussen een periode 'slecht eten' of dat er misschien een eetstoornis in het spel is. Deze video ondersteunt ouders in het tijdig herkennen van de signalen om zo een keuze te kunnen maken om eventueel naar de huisarts te gaan voor diagnose en onderzoek.

De video is hier te vinden.

Inspiratiemiddag Danique en Eric

Op zaterdag 10 juni organiseren Danique en Eric een inspiratiemiddag eetstoornissen in Dronten. Deze inspiratiemiddag zal in het teken staan van ervaringsverhalen van mensen die hun eetstoornis (grotendeels) achter zich hebben gelaten.

De bijeenkomst is met name bedoeld voor mensen die nog middenin hun eetstoornis staan én uiteraard ook voor de naasten om hen hoop te geven en dat er perspectief is. Ook andere geïnteresseerden zijn van harte welkom.

De locatie is de Meerpaal in Dronten en duurt van 13.00 uur tot ongeveer 15.30 uur. Na afloop is er nog gelegenheid om met elkaar van gedachten te wisselen. Om een indicatie te hebben hoeveel mensen er naar de bijeenkomst komen is aanmelden gewenst. Dit kan op het volgende mailadres: inspiratiemiddagdronten@gmail.com  

Donatie Saskia de Badts aan WEET

In een eerdere nieuwsbrief riepen we jullie lezers al op om het boek van Saskia de Badts te kopen: Spitz! Saskia beschrijft in haar boek hoe je als danser topprestaties kan bereiken wanneer je een gezonde basis hebt op het gebied van voeding. Ze stelt dat als je als danser op de juiste manier leert omgaan met de zware beproevingen in het dansvak, dat je verstoord eetgedrag en eetstoornissen kunt voorkomen waardoor je simpelweg kunt genieten van het dansen! 

Saskia heeft de opbrengsten van haar boek gedoneerd aan WEET, we willen haar hier enorm voor bedanken. 

Wil je ook het boek van Saskia aanschaffen? Dat kan hier!

Tip van de maand: Uit de schaduw

Waarom worstelen zoveel Nederlanders met hun mentale gezondheid? 

En waarom is dit nog steeds een taboe? Hanna & Juda Verboom hebben - net als 1 op de 4 Nederlanders - een psychische variatie. In Samen uit de schaduw gaan zij samen met experts en ervaringsdeskundigen zoals psychiater Dirk de Wachter, zanger Typhoon en Hoogleraar psychiatrie Jim van Os op onderzoek. 

Wil jij ook deze bijzondere documentaire terugkijken? Dat kan hier! 

Hulplijn WEET

De hulplijn is voor iedereen die op de een of andere manier met een eetstoornis te maken heeft (je hebt er zelf last van, je bent ouder, docent, vriend(in), of anders betrokken). Heb je behoefte aan een luisterend oor? Praat met ervaringsdeskundigen via de WEET Hulplijn.

De openingstijden veranderen regelmatig. De actuele dagen en tijden vind je op onze website. Liever op een ander moment bellen? Maak dan een afspraak via hulplijn@weet.info. Alleen de coördinator van de hulplijn leest deze mail en zal samen met jou een andere dag en/of tijdstip plannen.

Inloophuizen

Leontienhuis

Het Leontienhuis is open op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 10:00 –16:30 uur. Aanmelden voor het inloopprogramma, zoals bijvoorbeeld creatief atelier, lunch en yoga is noodzakelijk. Je kunt je aanmelden via de website.

Stichting JIJ

Tijdens vaste inloopdagen staan de ervaringsdeskundige vrijwilligers klaar voor een praatje en/of het bieden van een luisterend oor. Ook organiseren zij wekelijks ontspannende en op herstel gerichte activiteiten, workshops en trainingen. Ook kun je deelnemen aan zelfhulpgroepen met ervaringsdeskundige begeleiders. Meer informatie vind je op de website.

Dalisay Recovery

Dalisay Recovery organiseert iedere eerste en derde zaterdag van de maand een creatieve inloop. Daarnaast is het inloophuis op vrijdagmiddag open van 12:00 – 17:00 uur met de mogelijkheid om mee te lunchen (graag van tevoren aanmelden). Meer informatie vind je op de website.

Realcovery inloophuis

Het Realcovery inloophuis is geopend op vrijdag van 10:00-17:00 uur en op zaterdag van 9:30-12:30. Mensen die worstelen met een eetstoornis maar ook naasten kunnen er terecht voor een kop koffie of een gesprek. Er zijn altijd ervaringsdeskundigen aanwezig. 

Ook worden er verschillende gespreksgroepen georganiseerd. Je bent van harte welkom! Kijk voor meer informatie op de website.

Agenda bijeenkomsten leden InterEsse*

Gemengde Eetstoornisgroep Ixta Noa Zutphen | Ixta Noa

Datum: vanaf 5 januari: Acht donderdagavonden

Tijd: 19:00-21:00

Locatie: Praktijkhuis; de IJsselkade 9, 7201 HB, Zutphen

Vanaf 5 januari 2023 gaat bij Ixta Noa in Zutphen een nieuwe cyclus van de Eetstoornissengroep van start waar je onder begeleiding van twee ervaringsdeskundigen met je eetstoornis aan de slag kunt. (Dit in tegenstelling tot een eerder bericht waarin als startdatum 1 december vermeld stond)

Deze groep is voor iedereen die last heeft van anorexia, boulimia, binge eating, eetstoornis niet anderszins omschreven (NAO) en die een gezondere relatie met eten en zichzelf wil krijgen. En hieraan wil werken samen met anderen die soortgelijke problemen ervaren op dit gebied. Aanmelden bij Wendy of Mariëlla via groepenzutphen@ixtanoa.nl.

Lunch & inloopmoment: Ixta Noa Groningen | Ixta Noa

Datum: Wekelijks op dinsdagmiddag

Tijd: 

  • Lunch van 12.00 tot 13.00 uur
  • Nabespreking van 13.00 tot 13.15 uur
  • Inloopmoment van 13.30 tot 15.00 uur

Locatie: Praktijkhuis; Schuitendiep 39, 9711 RB in Groningen

Online ondersteuningsmogelijkheden via ZHO (Zelfhulp online) | Ixta Noa

Persoonlijke hulp op afstand (telefonisch of via mail) d.m.v. inzet ervaringsdeskundigen met ervaring op het gebied van eetstoornissen Aanmelden kan via het aanmeldformulier op onze website www.ixtanoa.nl

Online nazorggroep  | Ixta Noa

Datum: Om de week op maandagen

Tijd: 19:30-21:30

Locatie: Online

Ixta Noa heeft een online nazorggroep voor mensen met een eetstoornis. De groep komt om de week online samen op de maandag van 19.30 tot 21.30 uur en wordt begeleid door twee ervaringsdeskundigen met ervaring met een eetstoornis. In de groep kun je vertellen waar je tegenaan loopt en verdere stappen zetten in je herstel. Er zijn geen kosten verbonden aan de groep. De groep vindt plaats via videobellen in het programma van Microsoft Teams. Er zitten maximaal 6 deelnemers in de groep.

Voor meer informatie: wilma@ixtanoa.nl

Inspiratiebijeenkomst ouders/naasten| Leontienhuis

Datum: 25 februari

Tijd: 14:00-16:00

Locatie: Het Leontienhuis, Zevenhuizen

Speciaal voor ouders en naasten om inzicht te krijgen in de werking van eetstoornissen en vragen te stellen aan ervaringsdeskundigen. Bijeenkomst start om 10.00 uur in het Leontienhuis, inloop is vanaf 9.30 uur. Je kunt op ons terrein parkeren. Deelname is € 12,50 per persoon of € 25 per gezin (max 4 personen). Je kunt je hier aanmelden

ARFID te lijf – Online bijeenkomst | Leontienhuis

Datum: 27 februari

Tijd: 19:30 - 21:30

Locatie: Het Leontienhuis, Zevenhuizen

Wat is nu ARFID precies? Hoe herken ik dit in mijn omgeving? Wat zijn de lichamelijke gevolgen en hoe is dit te behandelen? Omdat er nog weinig bekend is over ARFID organiseren wij deze bijeenkomst voor iedereen die meer te weten wil komen over deze eetstoornis. De lezing wordt gegeven door Rita Maris en is toegankelijk voor iedereen.

Meer weten? Download hier de flyer.

Creatief met de vier seizoenen | Dalisay Recovery

Datum: 18 februari

Tijd: 13:00-16:00

Locatie: Medemblik, Oosterhaven 11

Tijdens de workshop creatief met de 4 seizoenen gaan we kijken naar het veranderen van de seizoenen, wat verandert er dan en wat is jouw favoriete seizoen? Wat vind je zo fijn aan dit seizoen en wat is jouw minst favoriete seizoen? Hoe ga je om met veranderingen? Hoe kan je deze veranderingen zo goed mogelijk laten verlopen voor jezelf. Deze vragen kan je jezelf stellen tijdens het schilderen, kleuren, knippen en plakken met dit thema. We hebben een aantal leuke creatieve opdrachten waar je uit kunt kiezen en mee aan de slag kan gaan.  Heb je zelf een ander idee, dan mag dat natuurlijk ook. Voel je vrij om te veranderen. Wil jij er ook bij zijn? Geef je dan snel op via de mail info@dalisayrecovery.nl

Online workshop voor naasten | Stichting JIJ

Datum: 15 februari 

Tijd: 19:30

Locatie: Online

Moet ik er nu wel óf niet iets over zeggen?

Moet ik boos worden of juist niet?

Moet ik wel of niet het gesprek aangaan?

En hoe begin ik dan?

Moet ik hulp inschakelen?

Kan ik me er beter niet mee bemoeien of juist wel?

Tijdens de informatiebijeenkomsten is er ruimte voor het stellen van vragen en het uitwisselen van eigen ervaringen. De invulling wordt afgestemd met de aanwezigen. De voorlichting wordt gegeven door iemand die zelf een eetstoornis heeft gehad, samen met iemand die hiermee als naaste de situatie heeft meegemaakt en hiermee heeft leren omgaan. Zij geven tips, adviezen en informatie. Uw privacy wordt gerespecteerd. 

Mailadres om aan te melden: info@stichting-jij.nl.

Kennismaken met het JIJ-huis| Stichting JIJ

Datum: 14 maart

Tijd: 10:00

Locatie: JIJ-huis

Voor zowel nieuwe als potentiële leden willen wij gedurende het jaar zes inloopochtenden organiseren voor het op een laagdrempelige manier gratis kunnen binnenlopen en deelnemen.

Op deze manier kennismaken met de coördinator van het JIJ-huis, de aanwezige inloop begeleider en aanwezige leden, de sfeer in het JIJ-huis proeven en een kijkje nemen bij de aangeboden activiteiten.

Aanmelden via info@stichting-jij.nl.

Workshops | Realcovery Inloophuis

Locatie: Realcovery Inloophuis, Weerselo 

Bij het Realcovery Inloophuis hebben we drie keer per maand een (creatieve) workshop op ons programma Denk aan bijvoorbeeld armbandjes maken, schilderen, henna tattoos, boksen of yoga. Wil je op de hoogte blijven? Houd dan vooral de website in de gaten of stuur een whatsapp berichtje naar Chantal 06-15342704 als je erbij wilt zijn! 

Ontnoetingsavonden voor ouders en naasten| Realcovery Inloophuis

Datum: 24 februari

Tijd: 19:00-21:00

Locatie: Realcovery Inloophuis, Weerselo 

Iedere laatste vrijdag van de maand wordt er van 19.00-21.00 in het inloophuis een ontmoetingsavond georganiseerd voor ouders en partners van mensen die worstelen met een eetstoornis. De sessies worden begeleid door minimaal 1 ervaringsdeskundige naaste en een ervaringsdeskundige.

Gespreksgroepen | Realcovery Inloophuis

Locatie: Realcovery Inloophuis, Weerselo 

Twee wekelijkse gespreksgroepen voor mensen die worstelen met een eetstoornis. Er zijn meerdere gespreksgroepen die allemaal plaatsvinden in het Realcovery inloophuis. De groepen worden altijd begeleid door 2 herstelde ervaringsdeskundigen. Op www.realcoveryinloophuis.nl zie je wanneer de groepen zijn en hoe je je kunt aanmelden.

Ouderbijeenkomst – EHBE | Stichting Kiem

Datum: 7 februari en 7 maart

Tijd: 19:45 - 20:45

Locatie: Online

Stichting Kiem biedt ouderbijeenkomsten- EHBE (Eerste Hulp Bij Eetstoornissen) speciaal voor ouders van kinderen met een eetstoornis die zich in de voorfase bevinden. Dit is de fase waarin nog geen specifieke professionele hulp en behandeling is gestart (wachttijd). In  bijeenkomsten van 1,5 uur in ons inloophuis komen de volgende onderdelen langs:

  • Contact maken
  • Leren over de eetstoornis
  • Onderscheid maken tussen de eetstoornis en mijn kind
  • Emoties (h)erkennen
  • Omgeving betrekken en hulp inzetten
  • Liefdevol begrenzen

Aanmelden kan hier!

Kijk voor meer activiteiten van inloophuizen en fora op de agenda van WEET.

*InterEsse is een bundeling van krachten van de verenigingen en stichtingen die zich laagdrempelig inzetten voor steun aan (naasten van) lotgenoten met een eetstoornis. De leden zijn WEET, Ixta Noa, Stichting JIJ, Proud2Bme, het Leontienhuis, Stichting Dalisay Recovery, Realcovery inloophuis en ikookvanmij.nl.

 

Ben jij al lid van WEET?

Als WEET-lid steun je ons in het uitvoeren van onze kerntaken: informatievoorziening, lotgenotencontact en belangenbehartiging en heb je (via stemrecht op de ALV) invloed op ons beleid. Ook ontvang je als lid 3 keer per jaar ons eigen WEET Magazine.

Het WEET Magazine wordt gemaakt voor én door leden en staat vol interessante artikelen van ervaringsdeskundigen, lotgenoten, ouders, wetenschappers en hulpverleners.

Word snel lid en steun ons!

Volg ons!

Volg ons ook op onze onderstaande socials om zo goed mogelijk op de hoogte te blijven van al het nieuws rondom WEET!

 

{{var:mycontent:""}}