Het laatste nieuws van WEET -  december 2022

Inleiding

Lieve allemaal,

De laatste nieuwsbrief van het jaar 2022! We mogen ons gelukkig prijzen met alle vrijwilligers die zich dit jaar hebben ingezet voor WEET. Houd de post in de gaten, want binnenkort zullen jullie een nieuwsjaarspresentje ontvangen!

De feestdagen staan voor de deur en wij wensen jullie allemaal heel veel liefde en geluk toe. Hopelijk worden jullie verwarmd door het samen te kunnen zijn met jullie naasten en is er tijd voor een moment van terugblikken en vooruitkijken. 

We leven ook met jullie mee, voor bij wie deze feestdagen ook mogelijk moeilijke emoties kunnen opbrengen. Gevoelens van spanning, eenzaamheid of rouw. Weet dat wij aan jullie denken en (hoe tegenstrijdig ook) dat het doorvoelen van deze emoties jou mens maakt. 

In deze nieuwsbrief besteden we aandacht aan het artikel en de visie van Peer van der Helm, een veelbesproken item binnen het eetstoornissenveld. 

Verder hebben we wat nieuwtjes,  oproepjes, tips én hebben we nog steeds een aantal belangrijke functies binnen WEET die we graag zouden willen vervullen. Word jij of ken jij iemand die zou passen bij WEET? Alle hulp is van harte welkom!

Veel leesplezier en tot volgend jaar!

Eefje, Elise en Inez

Buiske, Jan & Herman

In deze nieuwsbrief:

  • Peer van der Helm - De nieuwe benadering van anorexia
  • Impact van de coronacrisis op gezinnen met eetproblematiek
  • Deelnemers gezocht voor training: ‘’Samen de eetstoornis aanpakken’’
  • Tip van de maand: GGZ onder druk 
  • Vacatures
  • Hulplijn WEET
  • Inloophuizen
  • Agenda bijeenkomsten leden InterEsse
  • Ben jij al lid van WEET?

Peer van der Helm - De nieuwe benadering van anorexia

Psycholoog Peer van der Helm, hoogleraar onderwijs en zorg, pleit voor een nieuwe benadering van anorexia, voornamelijk bij dwang bij kinderen. ‘In de ijver om te genezen zijn we vaak te voorzichtig’. 

Begin deze maand verscheen zijn interview in de Trouw. Onlangs verscheen zijn boek ‘’Herstel van eetproblemen (anorexia)’’ - een tegendraadse benadering over anorexia. Zo vertelt van der Helm dat we allereerst moeten stoppen met anorexia een eetstoornis zouden moeten noemen, eerder een eetprobleem. Het is een manier om te kunnen omgaan met trauma, het ene kind is hier gevoeliger voor dan de ander. 

Behandelingen zouden niet meer gericht moeten zijn op het bereiken van een gezond gewicht, het eetprobleem verdwijnt pas indien het onderliggende trauma is aangepakt. Daarnaast stelt van der Helm ook dat zelfs als je ondervoed bent je nog steeds emoties kunt voelen en kunt nadenken. Ontneem ondervoede personen dan ook geen vormen van therapie. Het is van belang dat we een juiste combinatie van therapieën voor een individu aanreiken en we stoppen met controle uit te oefenen: Tijd om keuzevrijheid aan het kind terug te geven. Kinderen niet te dwingen en te forceren, de sleutel is om ervoor te zorgen dat mensen uiteindelijk vertrouwen terugwinnen in zichzelf en in de keuzes die ze hebben. 

Het volledige interview is hier te lezen. 

Nieuw onderzoek: Impact van de coronacrisis op gezinnen met eetproblematiek

De Multidisciplinaire Adviesraad van Vereniging Nee-Eten heeft in het voorjaar van 2021, tijdens de coronapandemie, een onderzoek uitgevoerd naar de impact van de coronapandemie op gezinnen met ernstige eetproblematiek. Daarbij werd rekening gehouden met alle beperkingen in het sociale verkeer.Zowel jonge kinderen als hun ouders blijken de impact te voelen in de vorm van meer stress en negatief gedrag binnen het gezin. Daarbij was er minder steun vanuit de omgeving. Naast deze inzichten zijn er ook veel nuttige tips gedeeld.

Ben je benieuwd naar alle bevindingen van het onderzoek en de tips?

Hier kun je het volledige artikel lezen. 

Deelnemers gezocht: ‘’Samen de eetstoornis aanpakken’’

Er worden weer deelnemers gezocht voor de training: ‘Samen de eetstoornis aanpakken’.

Zorgt u voor een kind met een eetstoornis en bent u al dan niet in afwachting van professionele hulp? Schrijf u dan in voor de training ‘Samen de eetstoornis aanpakken: bewezen effectieve vaardigheden om je kind te ondersteunen’, gebaseerd op het gelijknamige boek dat geschreven is door prof. Janet Treasure en haar onderzoeksteam (King’s College, Londen).

In de training gaan we aan de slag met:

  • Het delen van kennis met naasten zodat zij beter om kunnen gaan met de rol van verzorger;
  • Het aanleren van strategieën om discussies en onderlinge verdeling in de thuissituatie te beperken, en;
  • Het eigen maken van specifieke communicatieve vaardigheden en gedragingen om herstel van het kind te ondersteunen.

De training bestaat uit 5 online sessies van 2 uur, die wekelijks zullen plaatsvinden. De training is gekoppeld aan een wetenschappelijk onderzoek dat uitgevoerd wordt door onderzoekers van de afdeling Klinische Psychologie van de Universiteit Utrecht.

Het doel van dit onderzoek is nagaan of de training stress- en angstklachten bij verzorgers vermindert en of zij zich na de training communicatief vaardiger voelen in het contact met hun kind. Deelname aan de training betekent daarom dat er voor en na de trainingsbijeenkomsten gevraagd zal worden om een vragenlijst in te vullen om zo het onderzoek vorm te geven.

Heeft u interesse om aan de training en het onderzoek deel te nemen? We hebben ook een filmpje mogen ontvangen vanuit de trainers / onderzoekers. Deze kun je hier downloaden via WeTransfer.

Vragen? Of enthousiast geworden om deel te willen nemen? Mail dan naar: SamendeEetstoornisAanpakken@gmail.com.

 

Tip van de maand: GGZ onder druk

Deze maand werd vanuit de omroep HUMAN de uitzending ‘’GGZ onder druk’’ uitgezonden. Hierin werd er gediscussieerd met onder andere psychiater Jim van Os, minister Conny Helder en ervaringsdeskundigen over hoe we een andere kijk moeten ontwikkelen over de aanpak van mentale gezondheid. Met de grote personeelstekorten, groeiende wachtlijsten en stijgende kosten stapelen namelijk de problemen in de GGZ zich op. Is meer geld en subsidie de oplossing of moeten we met een andere blik gaan kijken naar de hulpverlening? Wat is de waarde van ervaringsdeskundigheid? Wat is de rol psychologen en psychiaters in het landschap van psychische hulpverlening en wat moet hierin gaan veranderen? 

Klik op de afbeelding om de hele aflevering terug te kijken.

Vacatures

Hulplijn WEET

De hulplijn is voor iedereen die op de een of andere manier met een eetstoornis te maken heeft (je hebt er zelf last van, je bent ouder, docent, vriend(in), of anders betrokken). Heb je behoefte aan een luisterend oor? Praat met ervaringsdeskundigen via de WEET Hulplijn.

De openingstijden veranderen regelmatig. De actuele dagen en tijden vind je op onze website. Liever op een ander moment bellen? Maak dan een afspraak via hulplijn@weet.info. Alleen de coördinator van de hulplijn leest deze mail en zal samen met jou een andere dag en/of tijdstip plannen.

Inloophuizen

Leontienhuis

Het Leontienhuis is open op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 10:00 –16:30 uur. Aanmelden voor het inloopprogramma, zoals bijvoorbeeld creatief atelier, lunch en yoga is noodzakelijk. Je kunt je aanmelden via de website.

Stichting JIJ

Tijdens vaste inloopdagen staan de ervaringsdeskundige vrijwilligers klaar voor een praatje en/of het bieden van een luisterend oor. Ook organiseren zij wekelijks ontspannende en op herstel gerichte activiteiten, workshops en trainingen. Ook kun je deelnemen aan zelfhulpgroepen met ervaringsdeskundige begeleiders. Meer informatie vind je op de website.

Dalisay Recovery

Dalisay Recovery organiseert iedere eerste en derde zaterdag van de maand een creatieve inloop. Daarnaast is het inloophuis op vrijdagmiddag open van 12:00 – 17:00 uur met de mogelijkheid om mee te lunchen (graag van tevoren aanmelden). Meer informatie vind je op de website.

Realcovery inloophuis

Het Realcovery inloophuis is geopend op vrijdag van 10:00-17:00 uur en iedere tweede zaterdag van de maand van 09:30-12:30 uur (graag van tevoren aanmelden). Ook worden er verschillende gespreksgroepen georganiseerd. Je bent van harte welkom! Kijk voor meer informatie op de website.

Agenda bijeenkomsten leden InterEsse*

Themabijeenkomst: ARFID te lijf | Leontienhuis

Datum: 13 december

Tijd: 19:30 - 21:30

Locatie: Het Leontienhuis, Zevenhuizen

Wat is nu ARFID precies? Hoe herken ik dit in mijn omgeving? Wat zijn de lichamelijke gevolgen en hoe is dit te behandelen? Omdat er nog weinig bekend is over ARFID organiseren wij deze bijeenkomst voor iedereen die meer te weten wil komen over deze eetstoornis. Tevens is er gelegenheid om met elkaar in gesprek te gaan over dit onderwerp. De lezing wordt gegeven door Rita Maris en is toegankelijk voor iedereen.

 

(Inspiratiebijeenkomst met Leontien | Leontienhuis

Datum: 12 januari

Tijd: 14:00 - 16:00

Locatie: Het Leontienhuis, Zevenhuizen

Laat je inspireren door het verhaal van Leontien Zijlaard-van Moorsel, de oprichtster van het Leontienhuis. Leontien vertelt hoe ze als topsporter in de val van de eetstoornis trapte. En hoe ze tijdens haar tweede carrière zonder eetstoornis pas echt kon genieten van haar overwinningen. Soms vergelijkt zij het vechten tegen de eetstoornis met topsport: “Beiden kosten energie, zijn moeilijk en verslappen is risicovol.”

De bijeenkomst start om 14.00 uur in het Leontienhuis, inloop is vanaf 13.30 uur. Je kunt op het terrein parkeren. Deelname is gratis. Aanmelden is verplicht, via info@leontienhuis.nl.

Hier kun je de flyer downloaden!

Online lotgenotenbijeenkomst | Dalisay Recovery

Datum: 23 januari

Tijd: 13:00

Locatie: Hoorn, de Verbinding, Wilhelminalaan 2

Op 23 januari is er weer een online lotgenotenbijeenkomst via Zoom van 19.30 tot ongeveer 21.00 uur. Deze bijeenkomst wordt begeleid door onze ervaringsdeskundige vrijwilligers Vivian en Joyce.

Worstel jij met problemen rondom eten en wil je graag praten met lotgenoten en ervaringsdeskundige vrijwilligers? Geef je dan op via de mail Info@dalisayrecovery.nl

 

Online voorlichtingsbijeenkomsten voor naasten | Stichting JIJ

Datum: 18 januari

Tijd: 19:30

Locatie: Online

Tijdens de informatiebijeenkomsten is er ruimte voor het stellen van vragen en het uitwisselen van eigen ervaringen. De invulling wordt afgestemd met de aanwezigen. De voorlichting wordt gegeven door iemand die zelf een eetstoornis heeft gehad, samen met iemand die hiermee als naaste de situatie heeft meegemaakt en hiermee heeft leren omgaan. Zij geven tips, adviezen en informatie. Uw privacy wordt gerespecteerd. 

Mailadres om aan te melden: info@stichting-jij.nl.

 

Ouderbijeenkomst – EHBE | Stichting Kiem

Datum: 7 december en 13 december.

Tijd: 19:45 - 20:00

Locatie: Online

Stichting Kiem biedt ouderbijeenkomsten- EHBE (Eerste Hulp Bij Eetstoornissen) speciaal voor ouders van kinderen met een eetstoornis die zich in de voorfase bevinden. Dit is de fase waarin nog geen specifieke professionele hulp en behandeling is gestart (wachttijd). In  bijeenkomsten van 1,5 uur in ons inloophuis komen de volgende onderdelen langs:

  • Contact maken
  • Leren over de eetstoornis
  • Onderscheid maken tussen de eetstoornis en mijn kind
  • Emoties (h)erkennen
  • Omgeving betrekken en hulp inzetten
  • Liefdevol begrenzen

Aanmelden kan hier!

Themabijeenkomst voor naasten van iemand met een eetstoornis  | Stichting Kiem

  • Maandag 19 december van 19:30 – 22:00 in Amersfoort 
  • Woensdag 21 december van 19:30 – 22:00 in Enschede

De feestdagen komen er weer aan. Voor de meeste mensen is dit de leukste periode van het jaar, maar hoe houd je het gezellig als je in je gezin of familie te maken hebt met iemand met een eetstoornis? Om je hierbij te helpen organiseert Stichting Kiem in samenwerking met Naasten in Zicht kosteloze themabijeenkomsten voor naasten van personen met een eetstoornis. Aanmelden kan hier!

Kijk voor meer activiteiten van inloophuizen en fora op de agenda van WEET.

*InterEsse is een bundeling van krachten van de verenigingen en stichtingen die zich laagdrempelig inzetten voor steun aan (naasten van) lotgenoten met een eetstoornis. De leden zijn WEET, Ixta Noa, Stichting JIJ, Proud2Bme, het Leontienhuis, Stichting Dalisay Recovery, Realcovery inloophuis en ikookvanmij.nl.

 

Ben jij al lid van WEET?

Als WEET-lid steun je ons in het uitvoeren van onze kerntaken: informatievoorziening, lotgenotencontact en belangenbehartiging en heb je (via stemrecht op de ALV) invloed op ons beleid. Ook ontvang je als lid 3 keer per jaar ons eigen WEET Magazine.

Het WEET Magazine wordt gemaakt voor én door leden en staat vol interessante artikelen van ervaringsdeskundigen, lotgenoten, ouders, wetenschappers en hulpverleners.

 

Word snel lid en steun ons!

Volg ons!

Volg ons ook op onze onderstaande socials om zo goed mogelijk op de hoogte te blijven van al het nieuws rondom WEET!

 

{{var:mycontent:""}}