Het laatste nieuws van WEET - december 2023

Inleiding

Lieve allemaal,

De laatste nieuwsbrief van het jaar 2023! De feestdagen staan voor de deur en wij wensen jullie allemaal heel veel liefde en geluk toe. Hopelijk worden jullie verwarmd door het samen te kunnen zijn met jullie naasten en is er tijd voor een moment van terugblikken en vooruitkijken.

De dagen van december brengen niet alleen gezelligheid en ontspanning met zich mee, maar kunnen ook spanningen veroorzaken, zowel voor mensen met als zonder eetproblematiek. Vooral rondom thema's zoals eten, gevoelens van druk, familiebanden, en het gemis of rouw van dierbaren die er deze feestdagen niet meer zijn. In deze nieuwsbrief willen we dit aspect van december onder de loep nemen en extra aandacht schenken aan de diverse emoties die het met zich mee kan brengen.

In de vorige nieuwsbrief werd vermeld dat organisatie KEET bijeenkomsten organiseerde rond dit thema van feestdagen. Daarnaast werd een aantal weken geleden aangekondigd vanuit K-EET dat de komende drie jaar de focus ligt op het Eetstoornissennetwerk uitbreiden. Gericht op landelijke aanpak voor kinderen en jongeren, met als doel een robuust netwerk met verbeterde zorg en toegankelijke kennis. Hierover in deze nieuwsbrief meer.

Daarnaast hebben we nog wat aankondigingen, want het nieuwe Magazine van WEET is uitgebracht in november, heb jij hem al op de mat? Ook hebben we nog nieuwtjes over een nieuwe studie over ARFID & erfelijkheid, twee bijeenkomsten in het nieuwe jaar van ANBN, en nog veel meer nieuwtjes waarover je verderop in deze nieuwsbrief meer kunt lezen.

Terwijl we deze nieuwsbrief delen, realiseren we ons dat dit tevens de laatste is van het jaar. We willen jullie allemaal hartelijk bedanken voor het trouw volgen en lezen van onze nieuwsbrief gedurende het jaar. We mogen ons ook gelukkig prijzen met alle vrijwilligers die zich dit jaar hebben ingezet voor WEET.

Bedankt voor jullie betrokkenheid en tot volgend jaar!

Met warme groeten, 
Eefje, Buiske en Herman                                                 

In deze nieuwsbrief:

 

  • Feestdagen en een eetstoornis
  • Nieuw onderzoek: ARFID & erfelijkheid
  • K-EET verbetert eetstoornissenzorg met netwerk
  • ANBN-webinar: Geen cis-gender vrouw, wel een eetstoornis
  • Eetstoornissen tijdens de feestdagen - Stichting Kiem
  • Tip van de maand: Zo min mogelijk mij
  • Hulplijn WEET
  • Inloophuizen
  • Agenda bijeenkomsten leden InterEsse
  • Ben jij al lid van WEET?

Feestdagen en een eetstoornis

December, een maand die velen associëren met warmte, hoop en gezelligheid. Maar voor sommigen is het eerder een tijd van uitdagingen. Psycholoog Wendy van Mieghem benadrukt dat kerst voor veel mensen een moeilijke periode is. Eenzaamheid, stress en confrontaties met familieherinneringen kunnen deze feestdagen beladen maken.

Voor mensen met eetstoornissen is deze tijd extra uitdagend. Eten is al een beladen onderwerp, en de dagen die draaien om overvloedig eten kunnen enorm veel stress veroorzaken. De angst voor overmatig eten tijdens feestelijke gelegenheden voegt extra lagen van stress en zorgen toe aan deze periode. De druk om te voldoen aan sociale verwachtingen en de angst voor beoordeling kunnen de feestvreugde overschaduwen.

Voor sommigen heeft deze tijd een extra emotionele lading, gerelateerd aan kwesties uit het verleden, zoals verstoorde familiebijeenkomsten of traumatische ervaringen. Mensen die niet fysiek aanwezig zijn door afstand, rouw of gezondheidsproblemen, voelen de isolatie tijdens Kerst nog intenser. Eenzaamheid, moeilijke situaties en externe druk dragen bij aan de belasting van het feestseizoen.

Voor degenen die Kerst als uitdagend ervaren, is het cruciaal om realistische verwachtingen te koesteren. Begrijp dat de feestdagen niet perfect hoeven te zijn. Ervaringen, emoties en situaties kunnen variëren, en het is oké als jouw Kerst anders is dan de verwachtingen die de samenleving soms oplegt. Het belangrijkste is dat je jezelf ruimte geeft voor zelfzorg en begrip hebt voor de complexiteit van deze periode.

Als je met name vanuit een achtergrond van eetstoornissen stress ervaart rond Kerst, willen we je graag verwijzen naar een artikel van Proud2BMe. In dit artikel delen ze maar liefst 20 tips die specifiek gericht zijn op het omgaan met een eetstoornis tijdens de kerstperiode. Deze tips kunnen waardevolle inzichten bieden en ondersteuning bieden bij het navigeren door de uitdagingen die deze feestelijke tijd met zich mee kan brengen.

Nieuw onderzoek: ARFID & erfelijkheid

Een recente tweelingstudie, uitgevoerd door onderzoekers van het Karolinska Instituut en gepubliceerd in het tijdschrift JAMA Psychiatry, wijst erop dat de vermijdings-/beperkende voedselinnamestoornis (ARFID) sterk erfelijk is. ARFID is een ernstige eetstoornis die leidt tot ondervoeding en voedingstekorten, en het treft naar schatting 1 tot 5 procent van de wereldbevolking.

In de studie werden bijna 17.000 paar tweelingen in Zweden, geboren tussen 1992 en 2010, betrokken. Van de deelnemende tweelingen werden 682 kinderen tussen zes en twaalf jaar geïdentificeerd met ARFID. Door gebruik te maken van de tweelingmethode om de invloed van genen en de omgeving op het ontstaan van de ziekte te bepalen, ontdekten de onderzoekers dat de genetische component voor de ontwikkeling van ARFID hoog was, namelijk 79 procent. Dit betekent dat 79 procent van het risico op het ontwikkelen van ARFID verklaard kan worden door genetische factoren.

Volgens Lisa Dinkler, een postdoctoraal onderzoeker aan het Karolinska Instituut, suggereert deze studie dat ARFID sterk erfelijk is, met een genetische component die hoger is dan bij andere eetstoornissen en vergelijkbaar met neuropsychiatrische aandoeningen zoals autisme en ADHD. De bevindingen kunnen belangrijk zijn omdat een beter begrip van de oorzaken van de ziekte het gemakkelijker kan maken voor de getroffenen en hun familieleden. De onderzoekers hopen dat deze resultaten kunnen bijdragen aan het verminderen van het stigma en de schuld die vaak gepaard gaan met eetstoornissen.

Lisa Dinkler's volgende stap in het onderzoek is het onderzoeken van de verbanden tussen ARFID en andere psychiatrische aandoeningen, zoals angst en depressie, neurologische ontwikkelingsstoornissen en gastro-intestinale problemen. Hoewel ARFID een relatief nieuwe diagnose is, benadrukt de studie het belang van een dieper begrip van de genetische factoren achter deze eetstoornis.

K-EET verbetert eetstoornissenzorg met netwerk

In de komende drie jaar zet K-EET (Ketenaanpak Eetstoornissen) haar inspanningen voort om het Eetstoornissennetwerk uit te breiden. Dit initiatief, opgericht eind 2019, richt zich op een landelijke aanpak van eetstoornissen bij kinderen en jongeren. Gedurende de afgelopen jaren hebben professionals en ervaringsdeskundigen gezamenlijk gewerkt aan oplossingen voor complexe problemen binnen de eetstoornisketen. De netwerkzorg is geïntensiveerd, en er wordt nu effectiever gebruikgemaakt van professionele kennis en expertise. Bovendien is deze kennis toegankelijker geworden via platforms zoals eetstoornissennetwerk.nl en de First EET Kit.

Het Eetstoornissennetwerk streeft naar verdere ontwikkeling op drie thema's: de netwerkaanpak, vroege herkenning en behandeling, en het ontwikkelen, benutten en beschikbaar stellen van kennis. K-EET heeft als doel een stevig en alomvattend eetstoornissennetwerk op zowel regionaal als landelijk niveau te creëren.

ANBN-webinar: Geen cis-gender vrouw, wel een eetstoornis 

Op 15 januari 2024 geeft Lien Derudder, een toegewijde vrijwilliger bij anbn en student sociaal werk, een boeiende presentatie. Als voormalig ervaringsdeskundige van een eetstoornis heeft ze recent onderzoek gedaan naar de relatie tussen gender en eetstoornissen. Tijdens deze sessie deelt ze haar inzichten, gebaseerd op zorgvuldig literatuuronderzoek en persoonlijke interviews.

Lien nodigt specifiek mannen, transgenders, non-binaire personen, intersekse personen en iedereen uit die zich op welke manier dan ook niet volledig vertegenwoordigd voelt door het label "vrouw" en te maken heeft met een eetstoornis. Jouw aanwezigheid is welkom, en Lien hoopt dat je herkenning en waardevolle informatie zult vinden in haar presentatie. Ook professionals die werken met mensen met eetstoornissen zijn van harte uitgenodigd.

Wil je deelnemen? Schrijf je in via deze link.

Lezing door Rita Maris en boekvoorstelling ‘Thijs en Trees leren eten'

Een achtjarig jongetje dat alleen babyvoeding eet. Een tienjarig meisje dat nog nooit groenten of fruit heeft gegeten. Een zestienjarige puber die maar enkele hapjes per maaltijd eet. Een jonge vrouw die zo bang is om te stikken, dat zij alleen nog maar vloeibaar voedsel durft te eten. Zomaar enkele voorbeelden van mensen met de eetstoornis ARFID, een eetstoornis waarbij patiënten zó selectief en/of restrictief eten dat er lichamelijke en/of psychosociale problemen ontstaan.

ARFID staat voor: Avoidant/Restrictive Food Intake Disorder (Vermijdende/Restrictieve Voedselinnamestoornis). Dat betekent dat er te weinig en/of zeer selectief wordt gegeten vanwege verminderde interesse in eten, overgevoeligheid voor de sensorische kenmerken van eten of vanwege zorgen over de (aversieve) gevolgen van het eten van bepaald voedsel.

De eetstoornis ARFID is nog bij veel mensen onbekend en onbegrepen, en daar willen we graag verandering in brengen! Daarom nodigen we ervaringsdeskundige ouder en auteur Rita Maris (van o.a. ARFID te lijf en Overleven met ARFID) en creatief eet- en speeltherapeut Michel Wolfs (o.a. van De Eetstudio en mede-auteur van ‘Thijs en Trees leren eten’) uit om ons er meer over te leren. Michel vertelt gepassioneerd over het begeleiden van kinderen met eetproblemen en hoe het boek ‘Thijs en Trees leren eten’ daarbij een kindvriendelijke hulpbron kan zijn.

Wil je er graag bij zijn? De datum is zaterdag 27 januari om 14:00 in de Romaanse Poort, Brusselsestraat 63, 3000 Leuven. Vul dan hier het online inschrijvingsformulier in.

Tip van de maand: Zo min mogelijk - Christine van der Geest 

'Zo min mogelijk ik' vertelt het aangrijpende verhaal van Christine, die worstelt met een eetstoornis. Achter de schijnbaar perfecte buitenkant van haar leven gaan innerlijke gevechten schuil. De nieuwsbrief prijst het boek aan als een diepgaande verkenning van de gevaren van een eetstoornis, doordrenkt met begrip en steun voor iedereen die met dit thema te maken heeft. Geschreven vanuit de authentieke ervaring van de auteur, biedt het boek een persoonlijk perspectief op de uitdagende reis naar genezing.

Inloophuizen

Leontienhuis 
Het Leontienhuis is open op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 10:00 –16:30 uur. Aanmelden voor het inloopprogramma, zoals bijvoorbeeld creatief atelier, lunch en yoga is noodzakelijk. Je kunt je aanmelden via de website
Locatie: Zevenhuizen  

Stichting JIJ 
Tijdens vaste inloopdagen staan de ervaringsdeskundige vrijwilligers klaar voor een praatje en/of het bieden van een luisterend oor. Ook organiseren zij wekelijks ontspannende en op herstel gerichte activiteiten, workshops en trainingen. Ook kun je deelnemen aan zelfhulpgroepen met ervaringsdeskundige begeleiders. Meer informatie vind je op de website. Locatie: Rotterdam

Dalisay Recovery 
Dalisay Recovery heeft op dit moment drie locaties waar ze diverse activiteiten aanbieden. 
De eerste locatie bevindt zich in het Inloophuis Medemblik, waar ze elke vrijdag van 12:00 tot 17:00 uur geopend zijn. Hier worden gezamenlijke lunches en activiteiten georganiseerd. 
In Hoorn verzorgen ze herstelgerichte workshops op de eerste en derde zaterdag van elke maand in samenwerking met Hoofdzaak. De derde locatie is in Warmenhuizen, waar ze op dinsdag en donderdagmiddag tussen 13:00 en 17:00 uur open zijn. Hier vinden ook activiteiten en workshops plaats. Raadpleeg de website van Dalisay Recovery voor actuele informatie. 
Locatie: Medemblik, Hoorn en Wamenhuizen

Realcovery inloophuis 
Het Realcovery inloophuis is geopend op vrijdag van 10:00-17:00 uur en iedere tweede zaterdag van de maand van 09:30-12:30 uur (graag van tevoren aanmelden). Ook worden er verschillende gespreksgroepen georganiseerd. Je bent van harte welkom! Kijk voor meer informatie op de website
Locatie: Weerselo

Praktijkhuis Inspiration 
Bij Praktijkhuis Inspiration ben je van harte welkom om te ZIJN wie je bent. Binnen het praktijkhuis creëren we met elkaar een warme en veilige plek om samen te werken aan herstel. We bieden diverse activiteiten aan. Je bent geheel vrij om hieraan deel te nemen, maar je kunt ook gezellig in de woonkamer op de bank ploffen, werken op je laptop (aan studie), of aankloppen voor een gesprekje met één van onze Inspirators. Binnen het praktijkhuis ben je hartelijk welkom in welke fase je ook zit.   
Locatie: Bennekom  

Ixta Noa 
Ixta Noa is een organisatie voor en door mensen met ervaring in psychische kwetsbaarheid. Ze streven naar herstel en betekenisvolle bijdragen aan de gemeenschap. Met specifieke activiteiten ondersteunen ze ook mensen met een eetstoornis. Ervaringsdeskundige medewerkers creëren een inclusieve en veilige omgeving. De specifieke activiteiten en bijeenkomsten kunnen variëren per locatie. 
Locaties: Enschede, Groningen, Harderwijk, Leeuwarden, Nijmegen, Westerkwartier, en Zutphen.

Stichting Kiem 
Stichting Kiem zet zich in om de impact van eetstoornissen te minimaliseren. De stichting richt zich middels haar kernprogramma’s op kennisbevordering onder naasten, scholen en professionals. Ook beoogt Stichting Kiem het werkveld te versterken en te verbinden, bewustwording in de samenleving te vergroten en het werkveld, patiënten en naasten van goede en inhoudelijke informatie te voorzien. Stichting Kiem organiseert gratis ouderbijeenkomsten EHBE voor ouders van kinderen in de voorfase van eetstoornissen, en biedt ook trainingen en workshops op scholen aan. Het initiatief ondersteunt ouders en vergroot bewustzijn over eetstoornissen. 
Locatie: Amersfoort  

Agenda bijeenkomsten leden InterEsse* 
Let op! Onderstaande data/tijden kunnen wijzigen. Controleer altijd de website van het
inloophuis voor de laatste updates.  

Online nazorggroep  | Ixta Noa 
Datum: Om de week op maandagen 
Tijd: 19:30-21:30 
Locatie: Online 
Ixta Noa heeft een online nazorggroep voor mensen met een eetstoornis. De groep komt om de week online samen op de maandag van 19.30 tot 21.30 uur en wordt begeleid door twee ervaringsdeskundigen met ervaring met een eetstoornis. In de groep kun je vertellen waar je tegenaan loopt en verdere stappen zetten in je herstel. Er zijn geen kosten verbonden aan de groep. De groep vindt plaats via videobellen in het programma van Microsoft teams. Er zitten maximaal 6 deelnemers in de groep. 
Voor meer informatie: wilma@ixtanoa.nl

Lunch en inloop moment voor mensen met eetproblematiek | Ixta Noa Groningen 
Datum: Iedere dinsdag 
Tijd: 12:30 
Lunch: 12.30 tot 13.00 uur 
Nabespreken: 13.00 tot 13.15 uur 
Inloopmoment: 13.30 tot 15.00 uur 
Locatie: Schuitendiep 39, 9711 RB Groningen

Bij Ixta Noa Groningen organiseren we lunch & inloop momenten voor mensen met eetproblematiek. Het doel van deze bijeenkomsten kan zijn:

In een veilige omgeving stappen zetten in je herstel;
● Ter overbrugging van wachttijd voor therapie. Verder afzakken voorkomen; 
● Om je reeds herstelde eetpatroon te kunnen blijven vasthouden; 
● Je gesteund voelen door ervaringsdeskundigen die weten hoe het is. 
● Voor wie:

Om een veilige omgeving te creëren voor de doelgroep is het belangrijk dat je voldoet aan één van onderstaande criteria: 
● Bekend met eetstoornis problematiek; 
● Daarbij al enige (professionele) hulp hebben gehad óf 
● Wachtende op (professionele) hulp óf 
● Reeds in behandeling bij een hulpinstantie

Tweede kerstdag in het Leontienhuis | Leontienhuis 
Datum: 26 december 
Tijd: 12:00-15:30 
Locatie: Leontienhuis, Zevenhuizen

Ook met kerst zijn we er voor jou. Inloop vanaf 12.00 uur. We lunchen samen van 12.30 tot 13.00 uur, zoals gebruikelijk. Daarna doen we nog een spel of iets anders leuks met elkaar. We sluiten rond 15.30 uur. Kom je ook gezellig langs op deze feestdag? Deelname is gratis.

Kookavond | Praktijkhuis Inspiration 
Datum: 6 en 20 december 2023 
Tijd: 15:30 - 20:00 
Locatie: Rijksstraatweg 113E, Bennebroek  

Om de twee weken organiseren wij een kookavond op woensdagavond! We bedenken samen een menu (recepten welkom!), doen hiervoor met de groep boodschappen, bereiden de maaltijd met elkaar voor en dekken de tafel feestelijk.

Onze coördinator gastvrouwen, Brenda, begeleidt de kookavonden en is zelf een fantastische kook-ster. Wel graag van tevoren aanmelden. Voel je welkom!

Programma: 
15:30-16:00 uur Recept verzinnen en boodschappenlijst opstellen 
16:00-17:30 uur Boodschappen doen 
17:30-20:00 uur Koken en eten

Ouderbijeenkomst | Praktijkhuis Inspiration 
Datum: 6 en 20 december 2023 
Tijd: 19:30 - 21:30 
Locatie: Rijksstraatweg 113E, Bennebroek

In de ouderbijeenkomsten wordt ervaringsdeskundige eerste hulp (geen behandeling) geboden ter ondersteuning aan ouders. De ouderbijeenkomst richt zich op het delen van informatie en verkrijgen van inzicht. Daarnaast word je wegwijs gemaakt in de keten van zorg. De ouderbijeenkomsten worden verzorgd door een ervaringsdeskundige trainer en een ervaringsdeskundige ouder. De volgende onderwerpen komen tijdens de bijeenkomsten aan bod:

● Contact maken 
● Leren over de eetstoornis 
● Onderscheid maken tussen de eetstoornis en mijn kind 
● Emoties (h)erkennen 
● Omgeving betrekken en hulp inzetten 
● Liefdevol begrenzen.

De bijeenkomsten zijn uitdrukkelijk bedoeld voor ouders of andere directe verzorgers van mensen met een eetprobleem.

De bijeenkomsten vinden plaats bij Praktijkhuis Inspiration in Bennebroek.

Meer informatie? Stuur een mailtje naar: aanmeldingen@praktijkhuisinspiration.nl!

'Samen sterk', een lotgenotengroep voor naasten | De Hoofdzaak, Leviaan, Ypsilon, Dalisay Recovery en GGZ NHN 
Datum: 19 december 
Tijd: 19:30-21:30 
Locatie: De Hoofdzaak, Wilhelminalaan 2 in Hoorn

De Hoofdzaak, Leviaan, Ypsilon, Dalisay Recovery en GGZ NHN organiseren samen de lotgenotengroep voor naasten 'Samen sterk'.

Wanneer je te maken hebt met een partner, familielid of bijvoorbeeld een vriend met psychische ontregeling, kan het fijn zijn om contact te hebben met andere naasten. Onderling kun je elkaar steunen, alleen al omdat je elkaars zorgen en uitdagingen vanuit ervaring écht begrijpt.

Interesse? Voor vragen of informatie kun je contact opnemen met Karin Spijkerman via k.spijkerman@rcodehoofdzaak.org

Open spreekuur | Stichting JIJ   
Datum: 28 december 
Tijd: 19:30-20:30 
Locatie: Stichting JIJ huis: Oostzeedijk Beneden 11, Rotterdam

Tijdens het open spreekuur kun je zonder afspraak op elke laatste donderdagavond van de maand tussen 19.30 – 20.30 uur langskomen op onze locatie Oostzeedijk Beneden 11 in Rotterdam.

JIJ-ontmoet-moment | Stichting JIJ 
Datum: 26 januari 
Tijd: 19:30-21:30 
Locatie: Stichting JIJ huis: Oostzeedijk Beneden 11, Rotterdam

Ben je benieuwd of het lidmaatschap van het JIJ-huis iets voor jou is? Kom dan langs tijdens ons JIJ-ontmoet moment.  

Wat je mag verwachten: Deze momenten organiseren wij zes keer per jaar. Je kunt dan gratis en vrijblijvend binnenlopen in ons inloophuis. Hier kun je de sfeer proeven en ervaren wat Stichting JIJ voor jou kan betekenen. Ook zijn er leden van het JIJ-huis aanwezig die jou graag vertellen over hun ervaringen en hoe Stichting JIJ hen heeft geholpen in hun herstelproces.   Houd er rekening mee dat we vragen om zonder familie of vrienden (naasten) te komen, zodat andere leden zich op hun gemak voelen in ons inloophuis. We hopen je snel te zien bij Stichting JIJ!  Mailadres om aan te melden: info@stichting-jij.nl.

Activiteiten en workshops schema (december & vakantie) | Realcovery inloophuis 
Data: 27, 29 december en 3 januari 
Locatie: Pastor Brenninkmeijerstraat 2, 7595 PN Weerselo 
Aanmelden voor de activiteiten kan hier.

Kijk voor meer activiteiten van inloophuizen en fora op de agenda van WEET.

 *InterEsse is een bundeling van krachten van de verenigingen en stichtingen die zich laagdrempelig inzetten voor steun aan (naasten van) lotgenoten met een eetstoornis. De leden zijn WEET, Ixta Noa, Stichting JIJ, Proud2Bme, het Leontienhuis, Stichting Dalisay Recovery, Realcovery inloophuis en ikookvanmij.nl.

Ben jij al lid van WEET?

Als WEET-lid steun je ons in het uitvoeren van onze kerntaken: informatievoorziening, lotgenotencontact en belangenbehartiging en heb je (via stemrecht op de ALV) invloed op ons beleid. Ook ontvang je als lid 3 keer per jaar ons eigen WEET Magazine.

Het WEET Magazine wordt gemaakt voor én door leden en staat vol interessante artikelen van ervaringsdeskundigen, lotgenoten, ouders, wetenschappers en hulpverleners.

Word snel lid en steun ons!

Volg ons!

Volg ons ook op onze onderstaande socials om zo goed mogelijk op de hoogte te blijven van al het nieuws rondom WEET!

 

{{var:mycontent:""}}