Hoe kan een eetstoornis eruitzien?
7 misverstanden
7 misverstanden
Anorexia is de bekendste maar tevens de minst voorkomende eetstoornissen. Boulimia komt veel vaker voor en Binge Eating Disorder (eetbuistoornis) nog veel meer.
Nee, en ook bij anorexia zie je dat niet altijd. Soms is er lange tijd geen ondergewicht of is er wel ondergewicht maar niet zo extreem als de voorbeelden die je altijd in de media ziet. Bij boulimia is vaak sprake van een normaal gewicht en bij de eetbuistoornis vaak overgewicht. Alle varianten zijn ongezond en brengen het lichaam en het psycho-sociaal functioneren ernstige schade toe.
Want niet eten is een keuze toch? Je kunt er ook gewoon voor kiezen om weer normaal te gaan eten? Nee, niemand kiest voor een eetstoornis. Het overkomt je en kan je volledig in de greep krijgen. Een eetstoornis is een serieuze psychiatrische aandoening en gaat vaak gepaard met andere problematiek.
Het zou natuurlijk kunnen maar statistisch gezien is die kans niet zo groot. Het is waarschijnlijker dat je wel iemand kent maar het niet weet omdat je een eetstoornis altijd alleen associeerde met extreem magere meisjes en vrouwen.
Eetstoornissen komen wel vaker voor bij vrouwen maar het aantal jongens en mannen met een eetstoornis wordt waarschijnlijk onderschat. Het vooroordeel houdt zichzelf in stand omdat het daardoor bij jongens en mannen vaak niet herkend wordt en ze er ook niet voor uit durven komen. Gelukkig komt daar steeds meer aandacht voor. Ook is het zo dat een eetstoornis wel vaker in de tienerjaren ontstaat maar ook volwassenen kunnen een eetstoornis ontwikkelen.
Een eetbuistoornis is heel wat anders dan af en toe te veel eten. Het gaat bij een eetbuistoornis om abnormaal grote hoeveelheden voedsel in een korte tijd, er wordt geen plezier aan beleefd en er is sprake van totaal controleverlies. Mensen gaan door tot ze niet meer kunnen van misselijkheid of tot al het eten op is. De drang is zo groot dat zelfs uit de prullenbak nog wordt gegeten of iemand kan bijvoorbeeld midden in de nacht naar het benzinestation gaan om nog meer te kopen.
Het is wel zo dat bij anorexia naar schatting 10% van de patiënten overlijdt aan lichamelijke complicaties, maar er zijn meer risico’s dan alleen ondergewicht. Bij boulimia bijvoorbeeld leidt veelvuldig braken regelmatig tot hartritmestoornissen als gevolg van een elektrolytenstoornis. De eetbuistoornis geeft meestal complicaties op de langere termijn. Daarnaast komen er relatief veel suïcides voor door eetstoornispatiënten die de hoop op een succesvol behandeltraject hebben verloren.